Yabancı dil ağırlıklı liselerle (süper lise) Anadolu liselerini birleştiren Milli Eğitim Bakanlığı, karışıklığı önlemek için 'birleşmenin kurallarını' da belirledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıya göre, süper liseler kademeli olarak kapatılacak, şartları uygun olanlar ise 'Anadolu lisesi' yapılacak. Halen bir genel lisenin bünyesinde birkaç sınıf şeklinde faaliyet gösteren 862 süper lise, 300 civarında müstakil Anadolu lisesine dönüşecek. Süper liselerden boşalacak sınıfları ise genel liseler kullanacak. Bu yıl Anadolu liselerinin kontenjanları belirlenirken, geçen yıl o ildeki Anadolu lisesi ile süper lise kontenjanlarının altına düşülmeyecek.

Hangi süper lisenin müstakil Anadolu Lisesi olacağına ve bir ilde kaç tane yeni Anadolu Lisesi kurulacağına altyapı imkanlarına bakarak iller kendileri karar verecek. Süper liselerle Anadolu liselerini birleştirdikten sonra iller okul sayıları ve kontenjanlarını Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bildirecek. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 4 yıllık lise eğitimi ve süper liselerin nasıl birleştirileceği konusunda Eskişehir ve Malatya'da tüm il milli eğitim müdürleri ile iki şube müdürünün katıldığı kapsamlı toplantılar yaparken, uygulamalarla ilgili detaylı bilgiler veriyor.

Velilere yük gelmeyecek

Anadolu Lisesi yapılacak okulların fizikî mekânları ve donatımının uygunluğu göz önünde bulundurulacak. Başta yabancı dil öğretmeni olmak üzere öğretmen sayısının yeterliliğine dikkat edilecek. Yabancı dil ağırlıklı liseden Anadolu lisesine dönüştürülen okulun ulaşımının kolaylığı da göz önünde bulundurulacak, öğrencilerin zaman kaybına sebebiyet verilmeyecek, velileri ise ilave maddi külfet getirilmemesine gayret edilecek. Birleştirme yapılırken gelenekleri oluşmuş, tarihî özellikleri olan ve bünyesinde yabancı dil ağırlıklı program uygulayan genel liseler öncelikli olarak seçilecek ve adlarının korunmasına özen gösterilecek.

Genel lise ve süper liselerde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bu dönüşümden etkilenmeyecek ve mezun oluncaya kadar kademeli olarak kayıtlı bulundukları okullarda öğrenimlerine devam edecek. Anadolu liselerine her yıl yaklaşık 50 bin, süper liselere ise 54 bin öğrenci alınıyor. 2004-2005 öğretim yılında 862 süper lisede 230 bin öğrenci okurken, süper liseler bu yıla kadar diploma notuyla öğrenci alıyordu. Bu yıl ise Anadolu liseleri gibi Liselere Giriş Sınavı (LGS) ile öğrenci almaya başlayacaktı.