Kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırılan öğretmen meslekten men edildi.

Son yapılan öğretmen atamalarında Ağrı'ya tayini çıkan öğretmen E.C., göreve başlayacağı sırada atamasının iptal olduğunu öğrendi. Sebebini soran öğretmene 'kaçak elektrik kullandığı'na dair 3 sene önce aldığı ceza hatırlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, elektrik hırsızlığı yapan bir kişinin Devlet Memurluğu Kanunu gereği memur olamayacağını kaydetti. Ağrı doğumlu E.C., 2001 yılında Kars'ta okurken oturduğu evde kaçak elektrik kullandığı iddiasıyla mahkemeye çıkarılmış, elektrik hırsızlığı suçundan 6 ay hapis cezası almış, para cezasına çevrilen ceza ertelenmişti. Bu cezanın sabıkasına işlendiğinden 'haberi olmayan' E.C., 2006 yılı öğretmen atamalarına başvurdu. Ağrı'ya beden eğitimi öğretmeni olarak atandı. Ancak 6 ay hapis cezası aldığı için göreve başlatılmadı.

Henüz atamasının iptal edildiğine dair tebligatı almadığını belirten E.C., tebligat ulaşınca idari mahkemeye başvuracağını söyledi. Kendisine haksızlık yapıldığını düşünen E.C., "Kars'ta okurken misafir olarak gittiğim evde elektrikçiler baskın yaptı. Zorla bana boş bir kâğıt imzalattırdılar. 18 yaşındaydım. Mahkemede iddiaları kabul etmedim. Ama karar aleyhimde çıktı. Cezam tecil edildiği ve 77 YTL ceza ödediğim için sabıkama işlendiğinden haberim olmadı." ifadelerini kullandı. 3 yıl önceki bir davanın sonucuyla karşılaşmaktan yakınan E.C., "Öğretmenlik hevesim kursağımda kaldı. Memurluk sınavından 81 gibi yüksek bir puan aldım ve hak ettiğim atamam da oldu; ama şimdi görevimi yapamıyorum, elimden hiçbir şey gelmiyor." dedi.

Bakanlık Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ise hırsızlık suçunu işleyenlerin memur olamayacağına dair kesin hükme binaen öğretmenin atamasını iptal ettiklerini söyledi. Başvuru şartlarını taşımadığını tespit ettikleri kişilerin öğretmen olamayacağını kaydeden Kaya, bu kapsamda 2006'da 20 öğretmen tespit edildiğini dile getirdi. Kaya, atama iptalindeki sorunların daha çok diploma ve KPSS sonuçlarıyla ilgili olduğunu aktardı. İlk atamalarda 30-40 bin başvuru olduğunu hatırlatan Kaya, adaylar hakkında hem atanmadan önce hem de göreve başlama sürecinde inceleme yapıldığını belirtti. Bakanlık iptal gerekçesini, öğretmenlerin ilk atama kılavuzunda yer alan, 'şartları tutmadığı tespit edilenlerin atamaları iptal edilir' hükmüne dayandırdı.