Uğur Kariyer Merkezi'nin araştırmasına göre erkeklerde subaylık, kızlarda ise matematik öğretmenliği ön plana çıkıyor. Her iki meslekte de işsizlik sorunu yok

Uğur Kariyer Merkezi'nin 2004-2010 eğitim-öğretim yılları arasında 300 bin genç üzerinde yaptığı araştırma kariyer planlama sürecinin ilk adımlarından biri olan meslek seçiminin çoğu kez moda akımlarla ya da gerçek dışı beklentilerle yapıldığını ortaya çıkarmıştır.
Bu tür beklentilerle yapılan meslek seçimi sonucunda yaşanan ise, bir yaşam boyu unvanını taşıyacağımız mesleği sevmeden yapmak ve derin mutsuzluklar yaşamaktır. Sabah işe giderken gördüğümüz mutsuz yüz ifadesine sahip insanlara ya da mesai saati boyunca 'Bir an önce akşam olsa da gitsek' diye sürekli saatine bakan kişilere sorduğumuzda bu kişilerin meslek seçimlerinden hoşnut olmadığını görürüz. Gerçek şudur ki, her bireyin meslekten beklentileri farklıdır. Bazı insanlar statü sahibi olmak, bazıları ise maddi doyum sağlamak için meslek sahibi olmak isterler. Olması gerekense şudur: Sevdiğimiz işi iyi yaparız, iyi yaptığımız işten maddi ve manevi doyum elde ederiz. Meslek seçimi aşamasında bireyin hem kendini, hem de meslekleri tanıması en önemli basamaklar.

Erkek adayların yükselen mesleği subay ve sporcu
YapIlan araştırma sonucunda görülen şudur ki, kız öğrencilerin meslek seçimleri erkeklere göre daha fazla alana yayılmış durumda. Erkek üniversite adayları ise daha belirgin alanlarda toplanmış. Erkeklerin en çok istediği meslekler sıralamasında mühendislik yine ön sırada yer alıyor. Bilgisayar ve elektrik - elektronik mühendisliği erkekler arasında popüleritesini koruyor. Ancak tabloda en dikkat çekici sonuç erkeklerin en çok istediği beş meslek arasında subaylık ve sporculuğun da yer alması. Sporda futbol ve basketbolda elde edilen uluslararası düzeyde başarılar, sporcuların yaşamlarının medyada ön planda yer alması ve kısa sürede çok para kazanma ihtimalinin, etken olduğu düşünülüyor. 'Subay' tercihinde de yine eğitim boyunca sağlanan imkanlar ve sonrasında yine işsizlik sorunun yaşanmasının etkili olduğu sanılıyor.

KIZLARIN MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ SEVGİSİ
YANDAKİ tabloda öne çıkan ayrıntı, kız adaylarda psikolojiye olan ilgi. Bir diğer dikkat çekici nokta ise matematik öğretmenliğinin kızlar arasında en çok istenen 5 meslek arasında yer alması. Matematik öğretmenliği hem devlet hem de özel sektörde sağladığı iş imkanıyla günümüzün iş bulması kesin meslek grubunda yer alıyor.

SORUN CEVAPLAYALIM
- TM öğrencisiyim. Puanlarım TM1 366.746, başarı sıram 136.463. TM2 381.302, başarı sıram 100.806. TM3 puanım 396.928, sıram 72.058. Ekonometri ve ekonomi bölümü istiyorum İstanbul ve Ankara'da olabilir mi? İş alanı geniş mi?
Ekonomi ve ekonometri meslek değil eğitimdir. Bölümlerden mezun olan kişilere herhangi bir mesleki unvanı verilmez. Üniversitede yabancı dil, hoca farkı gibi etkenler önem kazanıyor.