Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfredatından sonra 'haftalık ders çizelgesi'ni değiştirdi.

8. sınıfta iki saat olarak okutulan 'inkılap tarihi ve Atatürkçülük' dersi Genelkurmay Başkanlığı'nın isteği üzerine 3 saate yükseltildi. Konuları sosyal bilgiler ve inkılap tarihi dersleri müfredatı içine alınan 'vatandaşlık ve insan hakları' dersi çizelgeden çıkarıldı. Seçmeli dersler arasına satranç eklendi. Talim ve Terbiye Kurulu'nun kabul ettiği yeni çizelgeye göre fen bilgisinin adı 'fen ve teknoloji', resim dersinin adı 'görsel sanatlar', iş eğitiminin adı ise 'teknoloji ve tasarım' olarak değiştirildi.

İlköğretime ilk defa düşünme eğitimi adıyla felsefeye benzer bir ders konulurken, çizelgede 'halk kültürü' âdıyla bir seçmeli ders yer aldı. Örf ve adetler, maniler, türküler, masallar, yöresel yemekler ve halkoyunları gibi halkın kültürünün anlatılacağı dersi, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri alabilecek.

Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlâk bilgisi, hayat bilgisi, resim ve müzik derslerinin haftalık saatlerinde bir değişiklik olmazken, bütün sınıflarda ikişer saat okutulan beden eğitimi dersi 4. sınıftan itibaren bir saate düşürüldü. 6 ve 8. sınıflarda birer saat okutulan 'trafik ve ilkyardım' dersi 4 ve 5. sınıfa alındı. 4-8. sınıflarda 3'er saat okutulan fen bilgisi dersi 4 saate çıkarıldı. Öğrencilerin en çok seçtiği ders olan 'güzel konuşma ve yazma' dersi de içeriği Türkçe müfredatına alındığı için çizelgeden çıkarıldı. Seçmeli 'ikinci yabancı dil', 'turizm', 'yerel el sanatları' ve 'drama' dersleri de ilköğretimden kaldırıldı.

Yeni sistem öğrencileri sanat ve spor etkinliklerine de yönlendirecek. Sanat etkinlikleri (drama, tiyatro, halkoyunları, enstrüman, resim, fotoğrafçılık, heykel gibi) ve spor etkinlikleri (güreş, futbol, basketbol, voleybol, masatenisi gibi) adıyla iki ayrı seçmeli dersin öğrencilerin ilgisini çekmesi bekleniyor. Yabancı dil dersini daha fazla almak isteyen öğrencilere 2'şer saatlik ilave seçmeli yabancı dil dersi alma imkanı getiriliyor. İlköğretim birinci sınıftan 8. sınıfa kadar ise öğrenciler birer saat seçmeli bilgisayar dersi okuyabilecek. Satranç artık seçmeli bir ders olurken, ilköğretim öğrencilerinin tamamının bir yıl içinde satranç öğrenmesi, ilerleyen yıllarda ise bilgisini daha da geliştirmesi amaçlanıyor. Satranç dersinde Satranç Federasyonu'nun desteği alınacak, öğretmen bulunamaması halinde derslere satranç ustaları, 'usta öğretici' olarak girecek.

Sistem kademeli uygulanacak

Yeni çizelge, ilköğretimin ilk 5 sınıfında ve yeni müfredatın pilot olarak uygulandığı okulların 6. sınıfında önümüzdeki öğretim yılından, diğer sınıflarda ise 2006-2007 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. İlköğretimin ilk 3 sınıfında 27, 4 ve 5. sınıflarda 26, son 3 sınıfta ise 28 saatlik zorunlu ders bulunuyor.

Okutulacak seçmeli dersler, öğretim yılı başında okulun ve çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları ile velilerin görüşleri dikkate alınarak belirlenecek. Seçmeli derslere not verilmeyecek. Yani bilgisayar, sanat ve spor etkinlikleri, satranç, düşünme eğitimi, halk kültürü, tarım/hayvancılık uygulamaları dersini alan öğrenciler bu derslerden not almayacak. Ancak öğrencinin hangi seçmeli dersi aldığı karne ve diğer resmi kayıtlarda belirtilecek. İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, yapılan değişiklikle öğrencilere seçmeli ders imkanı sağlamak istediklerini söyledi. Okulları öğrencinin zevk aldığı ve eğlendiği mekanlar haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Özdemir, fiziki mekanları güzelleştirecek desteği de vereceklerini kaydetti. İnsan hakları eğitimine özel önem verdiklerini ve hayat bilgisi, sosyal bilgiler ve inkılap tarihi derslerinin içine bunların yerleştirildiğini vurgulayan Özdemir, ders çizelgelerindeki değişiklikle de istedikleri sanat ve spor etkinliğini seçecek öğrencinin okulu daha çok sevmesini beklediklerini ifade etti.