Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğetim okullarında ünite dergilerinin yasaklandığını ancak kaynak kitap ve diğer yardımcı araç gereçlerin yasaklanmadığını duyurdu.

Bugüne kadar öğretmen ve okul idarecileri tarafından 'bütün kaynak kitaplar yasaklandı' şeklinde algılanan bakanlık genelgesi, yeni bir genelgeyle açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik adına 'ünite dergileri' konulu bir genelge yayınlayan İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, 31 Ağustos 2005 tarihinde yayınlanan genelgeden sonra bazı okul yöneticilerinin farklı değerlendirmeler yaptığını belirtti. Önceki genelgeyi bazı yöneticilerin 'bütün kaynakların yasaklandığı' şeklinde algıladığını anlatan Servet Özdemir, 19 Eylül tarihinde ikinci bir genelge yayınlayarak şöyle dedi: 'Söz konusu genelgede yardımcı kaynaktan ünite dergileri ve ünite dergilerini taklit eden fakat adı dergi olmayan süreli yayınların kastedildiği açık olup bunun dışındaki kaynakların kullanımı ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.' Bakanlığın açıklaması kaynak kitap ve ders araç gereci hazırlayan firmaları rahatlattı. Zambak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Orhan Keskin, bu yıl uygulamaya geçen yeni eğitim müfredatı açısından kaynak kitapların çok önemli olduğunu hatırlatarak, 'Yeni öğretim sistemi özellikle öğretmen, öğrenci ve velilerin eski alışkanlıklarını değiştirmelerini gerektirmektedir. Öğretmen hazır bilgiyi öğrenciye boca etme alışkanlığını bir kenara bırakacak, öğrenci birilerinin kendisine bilgi aktarmasını beklemeyecek, veliler de çocuklarının çalışma şeklini takip edecek, ezbercilik yerine araştırmalarını, bilgiyi sorgulamalarını destekleyeceklerdir. Sistemin en çok dikkat çeken karakteristiği ise araştırmadır. Ders kitabı mutlaka kullanılmalıdır. Ancak öğrencinin araştırmalar yapabilmesi, bilgileri farklı kaynakları inceleyerek sorgulayabilmesi için, ders kitabının haricinde okuldan eve uzanan bir öğrenme sürecinde bol ve zengin etkinlikler yapabileceği farklı kaynaklara ve öğrenme materyallerine ihtiyaç vardır.' dedi. Orhan Keskin yeni öğretim anlayışının modellendiği gelişmiş ülkelerde öğrencilerin ders kitabının haricinde sınırsız yardımcı kaynaklardan yararlandığını sözlerine ekledi.