Milli Eğitim Bakanlığı, radikal bir kararla ilköğretim 4. ve 5. sınıflardaki özel bilgi ve yetenek isteyen 7 derse branş öğretmenlerinin girmesini kararlaştırdı. Bu karar 70 bin yeni öğretmene istihdam alanı açacak.

Yapılan değişiklikle sınıf öğretmenlerinin girdiği resim, müzik, beden, din kültürü ve ahlak bilgisi, iş eğitimi ve bilgisayar derslerine artık branş öğretmenleri girecek. İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, söz konusu derslerin uzmanlık gerektirdiğini ve öğrencilerin sosyal becerileri açısından çok önemli olduğunu belirtti. Sınıf öğretmenlerinin bu derslerde yeterli olamayabildiğini kaydeden Özdemir, 'Sınıf öğretmenlerinin ise arta kalan zamanlarında sosyal ve kültürel etkinlikle- re vakit ayırmasını, okul ile çevre ve veli ilişki-sini geliştirmede daha fazla rol almasını istiyoruz.' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde önemli bir değişikliğe gitti. İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün teklif ettiği değişikliği Talim ve Terbiye Kurulu tarafından da kabul edildi. Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra yürürlüğe girecek değişikliğe göre ilköğretim okullarının 4. ve 5. sınıflarındaki beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar dersleri artık branş öğretmenleri tarafından okutulacak. Bu durumda yaklaşık 4 bin resim, 5 bin müzik, 12 bin beden, 11 bin din kültürü, 29 bin iş eğitimi, 9 bin de bilgisayar olmak üzere 70 bin öğretmene ihtiyaç duyulacak. Branş öğretmenleri, yıllara yayılarak yeni öğretmen alımı ile ek derse girecek mevcut öğretmenlerden karşılanacak. Bu derslerin branş öğretmenlerince okutulamaması halinde, yükseköğrenimlerini bu branşlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup da bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilecek. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda sınıf öğretmenince okutulmasına devam edilecek. Bu derslerin branş öğretmenlerince okutulacağı hükmü, bir derslikte birden fazla sınıfın okuduğu okullarda uygulanmayacak.

Mevcut durumda bu dersleri sınıf öğretmenleri okutuyor, sadece yabancı dil derslerine branş öğretmenleri giriyor, ilköğretimin ikinci kademesinde maaş karşılığı dersini dolduramayan branş öğretmenleri de bu derslere girebiliyor. Halen bakanlığın beden eğitiminde 3 bin 500, bilgisayarda 6 bin, din kültüründe 5 bin, İngilizcede 15 bin, iş teknikte 7 bin, müzikte 4 bin 500 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Resim-işte ise 750 öğretmen fazlalığı var. İlköğretim 4. ve 5. sınıflarda ise 2 milyon 600 bin öğrenci okuyor.