Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullardaki tüm yönetici ve öğretmenlerin kaç saat ek ders ücreti alacaklarını düzenleyen 'Esaslar'da değişikliğe gidiyor.

Bazı okul yöneticileri ile 11 bin rehber öğretmenin ek ders saatlerini yükselten ve Maliye Bakanlığı ile Sayıştay'ın onayından geçen Esaslar'ın kasımda Bakanlar Kurulu'ndan geçmesi bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in talimatı ile hazırlanan 'Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar' taslağına göre, yatılı ilköğretim ile yatılı lise müdür ve müdür baş yardımcılarının haftada 25 saatlik ek dersleri 30 saate, normal ilköğretim okullarının müdür ve müdür baş yardımcılarının haftalık ek ders saati ise 18 saatten 20 saate çıkarılıyor. Liselerin müdür ve müdür baş yardımcılarının 20, ilköğretim ve liselerin müdür yardımcılarının 18 saatlik haftalık ek dersleri ise sabit kalıyor. Sınıf öğretmenlerinin haftalık 15 saatlik ek ders saatleri de sabit kalırken, rehber öğretmenlerinin 15 saatlik ek dersleri 3 saat artırılarak 18 saate yükseliyor. Bir ek ders ücretinin 5 YTL olduğu dikkate alındığında, haftada 3 saatlik ek ders ücreti artışı aylık 12 saatten 60 YTL, haftada 5 saatlik artış ise aylık 100 YTL ek ücret anlamına geliyor. Okul yöneticilerinin tamamına 6 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu getirilirken, isteyen ve şartları müsait olan yöneticilerin haftada 6 saat ek derse girerek 120 YTL ek gelir imkanı bulunuyor.

Yeni Ek Ders Esasları'yla yatılı ve pansiyonlu okullardaki vekiller dahil yöneticilerin 'belletici' olması uygulaması da kaldırılıyor. Nöbet gibi ilave görev sonrasında ek ders ücreti alınabilen belleticiliğe sadece öğretmenlerin görevlendirilmesi sağlanıyor. Buna göre daha önce ek ders ücreti almayan bazı çalışanlar da ek ders ücretine kavuşacak. Mevcut uygulamada özelleştirmeden Milli Eğitim Bakanlığı'na geçen uzmanlar, bakanlık müfettiş ve müfettiş yardımcıları, sivil savunma uzmanları, tesis müdürleri ve mali hizmet uzmanları da ek ders ücreti alabilecek. Mevcut durumda geçici görevlendirmenin 6 ayı geçmesi halinde ek ders alınamazken, artık öğretmen ve yöneticiler geçici görevlendirme süresince ek ders ücreti alabilecek. Öte yandan yeni esasların yürürlüğe girmesiyle okul müdür ve müdür yardımcıları maaş karşılığı olarak 6 saat derse girmek zorunda kalacak.