Marmara Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, üniversiteli gençler, sorumluluk alma ve inisiyatif kullanmakta isteksiz, ya da çekingen. Üniversite gençliği içinde geleceklerini ailelerinin planlayabileceğini söyleyenlerin oranı da yüzde 32.

Üniversite gençliğinin yaşam karşısındaki duruşu kapsamlı bir anketle araştırıldı. Marmara Üniversitesi'nin, 27 üniversitede 2 bin 220 öğrenci ile yaptığı araştırma, üniversite öğrencilerinin inisiyatif ve sorumluluk alma konusunda çekingen olduğunu ortaya koydu.

KIZLAR DAHA İSTEKLİ

Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 65'i, mecbur kalması durumunda sorumluluk alacağını söylüyor. Aynı konuda elde edilen bir diğer bulgu ise, kız öğrencilerin inisiyatif alma ve etken olma konusunda erkeklere göre daha istekli olmaları.

ERKEKLER İÇİN İTAAT ÖNEMLİ

Araştırmaya göre dini inanç, itaat ve hayırlı evlat olmak erkek öğrenciler için çok daha önemli. Erkek öğrencilerin yüzde 80'i, kız öğrencilerin de yüzde 73'ü itaatin aileden öğrenilmesi gerektiğine inanıyor.
Erkek ve kız öğrenciler arasındaki bir diğer önemli ayrımsa aile ile ilişkiler noktasında ortaya çıkıyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin sadece yüzde 32'si ebeveynlerinin geleceklerini planlayabileceğini söylüyor. Bu önermeye itiraz eden kız öğrencilerin oranı, erkeklere göre daha yüksek.

KIZLAR 'ÖZGÜRLÜK' İSTİYOR

Kız öğrenciler 'birey olarak kendilerine önem verilmesi' ve 'bireysel özgürlük' değerlerine vurgu yaparken, erkek öğrenciler ise aileye itaati ön plana çıkarıyor. Araştırma sonuçlarına göre, erkek öğrenciler statü sahibi olmayı, kız öğrenciler ise çalışma ahlakı ve dürüstlüğü ön planda tutuyor.  Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer bulguya göre ise, erkek öğrenciler aile yapısı ve erkek egemenliğini, kız öğrenciler de demokratik aile yapısı değerini benimsiyor.