Eczacıbaşı Holding ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV) birlikte yürüteceği ''Genç Mucitler Eğitim Projesi'' , pilot il seçilen Gaziantep'te başlatıldı.

Türkiye'de ilk olarak Büyükşehir Belediyesi TEGV Gazikent Eğitim Parkı'nda başlatılan tanıtım toplantısına Gaziantep Valisi M. Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu başkanı Ziya Selçuk, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, TEGV Başkanı Prof. Dr. Süha Sevük, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TEGV Başkanı Prof. Dr. Süha Sevük, vakfın 10 yıl içinde 600 binin üzerinde çocuğun eğitimine katkıda bulunduğunu belirterek, "Genç Mucitler, uluslar arası ölçekte yürütülen bilimsel araştırma ve uygulamalarımızdan edindiğimiz gözlem ve akademik destekle oluşturulan bir projedir" dedi.

Verilecek eğitimle düşünce ve beceri üretmede sınırları aşmayı bilen çocuklar yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı oluşturmak için TEGV ile bir araya geldiklerini belirten Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da, 3 yıl sürecek proje kapsamında 7 ayrı atölyede çocuklara ilk önce Fen ve Matematik derslerinin teorik olarak verileceğini kaydetti.

Çocukların okulda gördükleri matematik ve fen ile ilişkilendirebilecekleri deneyim ve becerileri kazanması esas alındığı programda, okullarda uygulanan mevcut eğitim kalıpları ile sınırlı kalmayarak temel bilimsel süreç becerilerini geliştirecek fen etkinliklerinden oluşan bilimsel buluşlar yaparak fen kavramlarını öğrenebilecekleri bir program hazırlandığını kaydeden Eczacıbaşı, çalışmaların sonuçlarının bilim şenliği ve sergi aktivitelerle sergileneceğini söyledi.

"E?İTİMDE ÇOK GERİDEYİZ"

İlk ve orta eğitim çağındaki çocukların fen ve matematik alanındaki analitik ve yaratıcı düşünme yetilerini ölçmek amacıyla 38 ülkede yapılan 3. Uluslar arası Fen ve Matematik Araştırması verilerine göre Türkiye'nin matematik alanında 31. ve fen alanında 33. sırada yer alabildiğini hatırlatan Eczacıbaşı, "Bu projenin eğitim reformuna destek amaçlı çalışmalara iyi bir örnek oluşturduğuna inandığımız için büyük önem veriyoruz. Projenin çok sayıda çocuğa ulaşması gerektiği bilinci ile gelecek yıllarda da sürmesi için elimizden geleni yapmaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk ise, Türkiye'de bilginin hala basit bir bakış açısıyla verildiğini belirterek, "Eğitim sistemimizin çok büyük sorunları var. Anlamdan öte kurala dayalı bir eğitim çocuklarımızı bilgilendirmekten öte onlarda zihinsel dezenformasyon yaratıyor" dedi.

BELEDİYE DE 3 PROJE YAPACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de yaptığı konuşmada, TEGV ve Eczacıbaşı Holding'in Gaziantep'te böyle bir projeyi başlatmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Biz de kentin 3 ayrı bölgesinde benzer projeler başlatacağız" dedi. Konuşmaların ardından Eczacıbaşı Holding'in desteğiyle ilk olarak Gaziantep'te başlatılan 'Genç Mücitler' projesi için oluşturulan atölye misafirlere gezdirildi. Atölyede bazı küçük deneyler yapan çocukları davetliler ilgiyle izledi. Halen 3 bin öğrencinin kayıtıl olduğu TEGV Gazikent Eğitim Parkı'nda 3 yıl boyunca sürecek olan proje Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor.