Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesi'nin uygulanmaya başlanmasıyla bölgedeki okuryazarlık oranının yüzde 60.4'ten yüzde 73.2'ye yükseldiği bildirildi.

Bölgedeki 9 il arasında okul öncesi ve ilköğretimde okullaşma bakımından Siirt ilk sırada yer alırken; Adıyaman ise, ortaöğretimde okullaşma oranı bakımından birinci sırada bulunuyor. Bölgede, kız çocuklarının okullaşma oranının da artış gösterdiği belirtildi.

Başlangıçta sulama, enerji ve tarımsal üretimi geliştirmek için hayata geçirilen proje, zamanla yeniden şekillendirilerek uygulandı. Türkiye genelinde 1990'larda yüzde 78.4 olan okuryazarlık oranının 2000'li yıllarda yüzde 85.6'ya yükseldiği, projenin uygulanmaya başlanmasıyla bölgedeki okuryazarlık oranının ise yüzde 60.4'ten yüzde 73.2'ye çıktığı kaydedildi. Türkiye'de erkeklerin yüzde 95'i, kadınların 78'i okuma yazmayı bilirken, GAP Bölgesi'nde bu oranın erkeklerde yüzde 86, kadınlarda ise yüzde 63 olduğu belirtildi.

OKULLA?MA ORANI

Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı verilerine göre, GAP Bölgesi'nde 50'nin üzerinde anaokulu, yaklaşık 5 bin 200 ilköğretim okulu, 60 yatılı ilköğretim okulu, 15 pansiyonlu ilköğretim okulu, 180 genel, 189 mesleki ve 430 yaygın eğitim kurumu bulunuyor. Bölgedeki illerin tamamında taşımalı eğitim sistemiyle kırsal kesimde yaşayan 70 bin öğrencinin merkezdeki okullara taşındığı ifade ediliyor. Bölgedeki 9 il arasında okul öncesi ve ilköğretimde okullaşma bakımından Siirt ilk sırada yer alırken, Adıyaman ise ortaöğretimde okullaşma oranı bakımından birinci sırada bulunuyor. Bölgede, 51 bin 290 öğretmen 1 milyon 672 bin öğrencinin eğitiminde görev yapıyor. Verilere göre, son yıllarda yürütülen gönüllü faaliyetler ve velilere para cezası uygulanmasının da etkisiyle kız çocuklarının okullaşma oranını artış gösterdi.