Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), pedagojik formasyonu olmadığı halde sözleşmeli öğretmenliğe başlatılan öğretmenlerin sözleşmelerini iptal etti.

MEB, öğretmen ihtiyacının karşılanması için bilgisayar ortamında atama yapmıştı.

Bakanlık, bu kişilerle sözleşme imzalayan 10 civarındaki il milli eğitim müdürlüğü hakkında da soruşturma başlattı. Çoğunluğu Doğu illeri olmak üzere bazı illerin sözleşme imzalarken yanlışlık yaptığı ve pedagojik formasyonu olmayanları da sözleşmeli öğretmenliğe başlattığı tespit edildi. Bunun üzerine ülke genelinde bir çalışma başlatan Personel Genel Müdürlüğü, formasyonsuz olarak sözleşmeli öğretmenlik yapanları tespit ederek sözleşmelerini iptal etti. Bu kapsamda 100 civarında kişinin sözleşmeleri feshedilirken, Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereği 75'in üzerinde puanı olanlara formasyon kursu verilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmeli öğretmenliği iptal edilenleri Almanca ve Fransızca bölüm mezunu olup da İngilizce branşında çalışanlar ile bilgisayar branşındaki formasyonsuzlar oluşturdu. Sözleşmesi iptal edilen az sayıda da edebiyat mezunu çıktı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İngilizce ve bilgisayar branşından sözleşmeleri iptal edilenler için 4/C kapsamındaki 'kısmi zamanlı geçici öğretici' olarak çalıştırılıp çalıştırılmayacağının incelenmesi için talimat verdi.

Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre 'kısmi zamanlı geçici öğretici' olarak çalışan kişiler, öğretmenliğin de sözleşmeli olarak yapılabileceğine dair kanunda değişiklik yapılması üzerine, 4/B kapsamında 'sözleşmeli öğretmenliğe' geçirildi. Geçen yıl temmuz ayında bu geçişler yapılırken bakanlık bir genelge yayınlayarak sözleşmeli öğretmen olabileceklerin niteliklerini illere bildirdi. Genelgede, Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereği sözleşmeli öğretmen olacakların kadrolu öğretmenlik için istenen tüm şartları taşıması gerektiği vurgulanırken, pedagojik formasyon şartı da hatırlatıldı. Genelgede ayrıca belirlenen nitelik ve şartları taşımadığı halde bir kişiyle öğretmenlik sözleşmesi imzalayacaklar hakkında 'idari ve adli soruşturma' başlatılacağı uyarısı yapıldı.

Öğretmenler: Zor durumdayız

Sözleşmeleri iptal edilen öğretmenler ise Ankara'ya gelerek Meclis ve bakanlık nezdinde girişimlerde bulundu ve yetkililerden yardım istedi. Hakkari'de bir yıl 'kısmi zamanlı geçici öğretici' olarak görev yaparken temmuz ayında sözleşmeli öğretmenliğe geçen Mustafa Sedat Güven, "Bayrama memlekete giderken öğrendim, tüm bayramımız sıkıntılı geçti. Biz 4/C olarak işe başladık, o zaman formasyon gerekmiyordu. Sonra 'Gelin sizi 4/B yapıyoruz' dediler, formasyon falan sormadılar, sadece imza istediler. ?imdi zor durumda kaldık, acil çözüm bekliyoruz." dedi. Ankara'da görev yapan edebiyat mezunu Mutlu Ateş de öğrencilerin öğretmensiz kaldığını ve bir an önce okula dönmek istediğini söyledi.