Bu yıl ilk kez yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları dün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tarafından açıklandı. Geçen sene yapılan ÖSS ile bu yıl ilk kez düzenlenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ‘en az başarılı’ illeri atak yaptı. YGS’de 81 il arasında 74. olan Bitlis, 68. olan Siirt ve 44. sırada yer alan Batman, “en başarılı ilk 10 il” arasına girmeyi başardı. Türkçe-Sosyal puan türünde Bitlis birinci, Siirt ikinci, Batman beşinci oldu. Ancak Bitlis, Matematik-Fen puan türünde 61. Türkçe-Matematik puan türünde 30. oldu. Bir puan türünde başarılı olan ilin, bir başka puan türünde son sıralarda yer alması, hangi ilin hangi derslerde zayıf olduğunu da ortaya çıkardı.

784.564 ADAY TERCİH YAPACAK
Yarımağan’ın verdiği bilgiye göre, sınav sonuçları özetle şöyle:
- Sınava giren 1 milyon 856 bin 890 adaydan 77’sinin sınavı, kılık-kıyafet gibi çeşitli kurallara uymadığı için geçersiz sayıldı.
- Sınavı geçerli olan 1 milyon 856 bin 813 adaydan 784 bin 564’ü Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) puan türlerinin birinde 180 ve üstünde puan alıp tercih hakkı kazandı. Bu adaylardan 225 bin 14’ü ise her üç puan türünde 180 ve üzeri puan aldı.
- Sınavda, 233 kişi kopya çekti. Bu adayların sınavı değil testleri iptal edildi. En fazla kopya geometri testinde çekildi.

EN ÇOK FELSEFE ZORLADI
- Adaylar, en çok felsefe sorularında zorlandı. Bu testte tüm soruları doğru yapan aday da çıkmadı. Türk Dili ve Edebiyatı testi ise, adayları fazla zorlamadı.

KIZLAR, ERKEKLERİ GEÇTİ
- Puan türlerine göre, MF ve TM’de geçen yıllarda olduğu gibi kız öğrenciler, TS’de ise geçen senelerden farklı olarak bu kez erkek öğrenciler başarılı oldu.
- Öğrenim durumlarına göre, MF’de lise son sınıflar, TM’de eski mezunlar, TS’de üniversite mezunları başarı gösterdi.

FEN LİSELERİ BİRİNCİ
Puan türlerine göre en başarılı liseler sıralaması şöyle belirlendi:
- MF: Fen lisesi, özel fen lisesi, askeri lise, polis koleji, öğretmen liseleri, sosyal bilimler liseleri, anadolu liseleri, yabancı dille eğitim yapan özel liseler, özel lise, lise. (yabancı dil ağırlıklı)
- TM: Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, asker lise, öğretmen liseleri, özel fen lisesi, polis koleji, anadolu lisesi, yabancı dille eğitim yapan özel liseler, lise (yabancı dil ağırlıklı), özel lise.
- TS: Sosyal bilimler lisesi, fen lisesi, askeri lise, özel fen lisesi, polis koleji, öğretmen liseleri, anadolu lisesi, lise (yabancı dil ağırlıklı), astsubay hazırlama okulları, sekreterlik meslek liseleri.

EN BAŞARISIZ KKTC
- Bu yıl yapılan il sıralamasına KKTC de dahil edildi. Değerlendirmede, LYS’ye KKTC’den giren adaylar “en başarısız adaylar” oldu. KKTC’den LYS’ye giren 378 aday 234.480 ortalama ile en başarısızlar oldu. YGS’de 52. sıradaki Gaziantep’in de en az başarılı 80. il olması dikkati çekti.

24 YERİNE 30 TERCİH
- Sonuç belgeleri 19 Temmuz’dan itibaren gönderilecek. 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında satılacak. Kılavuz 17 Temmuz’dan itibaren ÖSYM’nin internet sitesinden yayınlanacak. Tercih işlemleri 26 Temmuz-6 Ağustos arasında yapılacak. Adaylar geçen yıldan farklı olarak 24 yerine 30 tercih yapacak.

SIFIRCI AÇIKLANMADI
ÖSYM, bu yıl LYS genelinde sıfır puan alanların sayısını açıklamadı. Bunun yerine, “sınavda yanlışları doğrularından fazla olduğu için 1 net bile çıkaramayanların” durumu testlere göre verildi. “Sıfır” puan alanların ön plana çıkarılmamasını isteyen ÖSYM?Başkanı Yarımağan, “Bırakın o garibanları” diye espriyle karışık yanıt verdi. Sıfırcıların sayısının bilerek açıklanmadığını söyleyen Yarımağan, “Onların sayısı çok değil, çok da önemli olmadığı için vermedik” dedi.
Sınavda, bir testten sıfır alan adayın, diğer testlerden de sıfır alma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyen Yarımağan, bir puan türünün üç testten hesaplandığını anlattı. Yarımağan, “Bir adayın sıfır alması için bu üçünde de başarısız olması lazım. Zaten YGS’de başarılı olanlar LYS’ye girdi” dedi.

- Kontenjanlar geçen yıla göre örgün programlarda yaklaşık 75 bin arttı. Merkezi yerle?tirmeyle öğrenci alan programların kontenjanları 686 bin 154, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların ise 22 bin 120 oldu. Böylece üniversitelere toplam 708 bin 274 kontenjan ayrıldı.
- 4 yıllık lisans programları için 374 bin 68, iki yıllık ön lisans programlar için 312 bin 86 kontenjan ayrıldı. Sınavsız geçişle öğrenci alan programların kontenjanları ise 309 bin 245 oldu. Buna göre, LYS’de 180 puan barajını geçen 784 bin 564 adayın, 4 yıllık bölümlere yerleşmek için yüzde 50 şansı bulunuyor.
- En fazla kontenjan 23 bin 16 kontenjan ile Selçuk Üniversitesi’nde. Bu üniversiteyi, sırasıyla Anadolu, Süleyman Demirel, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Atatürk, Dumlupınar, Gazi ve Afyon Kocatepe üniversiteleri izledi.

İSTANBUL’A GEÇ
Tercih süresinin uzatılmayacağını söyleyen Yarımağan, “Özellikle İstanbul’a bu kılavuz biraz geç dağıtılacak. Ama 22 Temmuz’a kadar tüm adaylar kılavuzu elde edebilirler. En geç 22 Temmuz’a kadar Türkiye’deki tüm okullara kılavuz ulaşmış olacak” diye konuştu. Yerleştirme sonucunun 20 Ağustos’ta açıklanması planlanıyor.

‘MEB DERS ALMALI’
Uğur Dershanesi Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, tercih yapacak adayların başarı sıralamalarına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
“YGS’de tüm testler yapılmak zorundaydı ama LYS’ye lisansta okumak isteyen aday katılıyor. Adaylar kendi alanındaki sorulardan sorumlu olunca gerçek başarıları ortaya çıkıyor. Siirt’teki öğrencilerin TS puan türünde başarılı ama TM puan türünde çok geride oldukları ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı ders çıkarmalı, önlem alarak burada matematik konusuna eğilmeli. İstanbul’un başarısızlığı çok karmaşık olmasında. LYS sonucu hangi ilin, hangi testte daha başarılı olduğunu ortaya çıkarttı.”

7 şampiyondan 500 tam puan
Matematik-Fen (MF) puan türü birincisi Arman Özdemir, Türkçe-Matematik (TM) puan türü birincisi Mustafa Raşit Akınalp, Türkçe-Sosyal (TS) puan türü birincisi Cihan Mercan, sınavdan 500 tam puan elde etti. Dil puan türü içindeki Almanca bölümü birincisi Cihan Mercan, Fransızca bölümü birincileri Ayşe Aylin Kaya ile Çağla Yasa, İngilizce birincileri Yusuf Arman ile Erol Can Bayraktar da bu testlerden 500 tam puan elde etti.

MF:
1. Arman Özdemir - İzmir Fen Lisesi
2. Mehmet Nuri Akıncı - Konya Meram Fen Lisesi
3. Aykut Arı - Ankara Fen Lisesi

TM:
1. Mustafa Raşit Akınalp - İstanbul Özel Fatih Lisesi
2. Zeynep Betül Yapar - İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi
3. Kamil Çalışkan - Ankara Fen Lisesi

TS:
1. Cihan Mercan - İstanbul Lisesi
2. Çağrı Duruk - İst. Bahçelievler Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler L.
3. Mustafa Kahraman - Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi

DİL
Almanca: Cihan Mercan - İstanbul Lisesi (DİL 1, 2, 3)
Fransızca: Ayşe Aylin Kaya - İstanbul Galatasaray Lisesi (DİL 1, 2)
Fransızca: Çağla Yasa - İstanbul Galatasaray Lisesi (DİL 3)
İngilizce: Yusuf Arman - İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi (DİL 1, 2)
İngilizce: Erol Can Bayraktar - Ankara Fen Lisesi (DİL 3)

 



 

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber