Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın desteğiyle başlattıkları Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'nda 1.2 milyar dolar destek sağladıklarını açıkladı.

Sabah saatlerinde okul açılışlarına katılmak üzere uçakla İzmir'e gelen Bakan Çelik, Buca İlçesi'nde devlet eski bakanlarından Işılay Saygın'ın annesi merhum Fatma Saygın adına yaptırdığı Fatma Saygın Lisesi'nin resmi açılışını yaptı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Çelik, eğitimin hiçbir zaman ihmal edilmeyecek bir konu olduğunu ve Türkiye'de yaşanan bütün problemlerin temelinde eğitimsizlik ve eğitim sorunlarının yattığını ifade ederek, "70 milyonluk nüfusun 45-50 milyonu genç ve eğitim alacak çağdadır. Eğitimi sağlıklı, çağdaş hale getirirsek, insanlarımız da daha başarılı olacak. Eğitimli insan, vasıflı insandır'' dedi.

Hükümetin eğitime öncelikli mesele olarak yaklaştığını, 2004-2005 yılı konsolide bütçesinden en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrıldığını belirten Bakan Çelik, ''Tüm bu kaynaklara rağmen genç nüfusumuz var. Eğitimde de öteden beri gelen sorunlarımız var. Devletin kaynakları yeterli gelmiyor. Bir taraftan devlet, diğer taraftan işadamları, hayırseverler, sivil toplum örgütleri, bu işe katkıda bulunuyor.

Başbakanımız Erdoğan'ın 11 Eylül 2003 tarihinde başlattığı Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'na, İzmir Valiliği'nin de başlattığı 'Yap Okulunu, Yaşat Adını Kampanyası' alt kol olmuştur. Bu bir eğitim seferberliğidir. Bu kampanyalarda bugüne kadar 1.2 milyar dolar destek sağlandı.

Uzun yıllar halkına siyasetçi olarak hizmet veren eski devlet bakanımız Işılay Saygın seçimleri kaybetti ama halkını, öğrencilerini ve bizi kazandı. Işılay Saygın, annesi merhum Fatma Saygın adına böyle güzel bir lise kazandırdı. Bu isim ya mezar taşını süsleyecek ya da bir okulun alnına yazılacaktı, yerini buldu'' diye konuştu.

"150 BİN ÇOCU?U YENİDEN OKULA DÖNDÜRDÜK"

Haydi Kızlar Okula Kampanyası kapsamında okuması gerekirken çalışmak zorunda kalan 150 bin çocuğu yeniden okula döndürdüklerini belirten Bakan Çelik, okul öncesi eğitim alan çocukların oranının yüzde 5'lerde bulunduğunu, bunu yıl içinde yüzde 11'e, gelecek yıllarda da yüzde 17'ye çıkarmak istediklerini ifade ederek, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında okul öncesi eğitim için yüzde 25'i hedeflediklerini söyledi. 5 Haziran'da Her Okula Bilgisayar Kampanyası başlatılacağını kaydeden Bakan Çelik, daha sonra şunları söyledi:

''Ağustos ayında öğretmen atamalarını nokta tayin olarak gerçekleştireceğiz. İlköğretim okuluna kayıt yaptıran ailelere küçük çocukları olup olmadığını soracağız, varsa bunları da anaokuluna alacağız. Kadın 'Ben çalışmıyorum, evde oturuyorum, yanımda dursun' diyemeyecek. Çünkü evdeki eğitim, eğitim değildir. İlköğretim okulundaki müfredatı 7 ilde 120 okulda değiştirdik.

Ortaokulda da müfredat değişikliğine kademeli olarak geçeceğiz. Başbakanımızla Siirt'in Eruh İlçesi'nde yaptığımız ziyaret sırasında okulların internet bağlantısı olduğunu gördük. Yıl sonuna kadar mezralar ve birleştirilmiş sınıflar dışında bütün okullarda internet bağlantısı gerçekleşmiş olacak. Okullarımızın sanal kütüphanesi olacak. 5 Haziran'da yine büyük bir kampanya başlatıyoruz. Her Okula Bilgisayar Kampanyası'nda işadamları, hayırseverler ve devletin kaynakları bir araya getirilecek. Göreve geldiğimizden bu yana yapılan derslik sayısı 50 bini aştı.''

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu da eğitimin İzmir'in olduğu kadar ülkenin en temel sorunu olduğunu, cehaletin panzehirinin ise eğitim olduğunu söyledi. Annesi adına yaptırdığı okulun açılışında mutluluk ve huzur dolu olduğunu kaydeden Devlet eski Bakanı Işılay Saygın ise, projesini kendisinin çizdiği ve temeli geçtiğimiz yıl atılan okulun 7 ayda tamamlanmasının bir başarı olduğunu söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da 2 yılda İzmir'de 2 bin derslik yaptıklarını, bin 214 okuldan 660'ını onardıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Vali Göksu, Işılay Saygın ve Milli Eğitim eski Bakanı Ali Naili Erdem ile Maliye eski Bakanı Ekrem Pakdemirli, kurdelayı keserek okulu birlikte hizmete açtı.