Eğitimciler, öğrencilere ödev verilmesinde, araştırma ve öğrenmeye teşvik amacı bulunduğunu savunurken, para veya kontörle ödev satan siteler öğrencilerin işlerini kolaylaştırdıkları görüşünde.

Öğrencilere hazır ödev satan birçok web sitesi eğitim camiasında tartışma konusu. Eğitimciler, öğrencilere ödev verilmesinde, araştırma ve öğrenmeye teşvik amacı bulunduğunu savunurken, para veya kontörle ödev satan siteler öğrencilerin işlerini kolaylaştırdıkları görüşünde. Ödev Sitelerin sanal doküman veya kütüphanesinden faydalanmanın bedeli, haftalık 20 veya yıllık 30 milyon lira. Nakit sıkıntısı çekenler için de konturlu abonelik kolaylığı var. Konturlu abonelik ile, gönderilen tez karşılığı 20 ödev indirme hakkı gönderen kişiye veriliyor. Ödevi hazır olarak bulamayan öğrenciler içinse hiç sorun yok. Ödevinin konusunu bir e-posta ile sitelere ileten öğrencinin ödev konusu eğitim kadrosu tarafından araştırılıyor ve en geç 1 hafta 10 gün içerisinde dönülerek cevap veriliyor.

100 binlerce doküman ve üye var

Yaz döneminde ilginin yoğunlaştığı sitelerden "odevsitesi.net"in 54 bin üyesi bulunuyor. Yaklaşık 100 bin dokümanın bulunduğu siteden yararlanabilmek için haftalık 20 milyon, yıllık 30 milyon ödenmesi gerekiyor.

Sanal kütüphane kurarak büyük hizmet verdiklerini ifade eden sitenin sahibi eğitimci Fatih Santay, amaçlarının eğitim dünyasında bilgiyi en hızlı bir şekilde ulaşma imkanını sağlamak olduğunu belirtiyor. Sitenin öğrencileri hazırcılığa alıştıracağı yorumlarına katılmadığını ifade eden Santay, "Türkiye'nin böyle bir ihtiyacı var. Bizim sitemiz ödev sitesi değil sanal bir kütüphane. Sistemde kayıtlı 40 bin döküman var. 3 çalışanım ve 600 dolar giderim var" diyor.

Eğitimci-Yazar Ali Erkan Kavaklı da öğrencinin bilgiyi veya ödevi internetten almasının önemli olmadığını bilgyi ulaşmanın yolu internetten geçiyorsa bunu yapmasının doğru olduğunu belirterek "Asıl tembellik ve öğrenciyi hazıra iten sebep, öğretmenin ödev sistemi. Öğretmen öğrenciye onun üzerine çalışabileceği, yorum getireceği ezberci değil, sorgulayan araştıran ve yorumlayan bir eğitim anlayışı ile ödev verse sorun olmaz" diyor.

'Ödevler Kaynak Niteliğinde'

"odevturk.com" sitesinin sahibi Kerim Tellioğlu ise öğrenci ve öğretmenlerin faydalandığı bir site olduklarını belirterek şöyle konuşuyor: "Sitedeki dökümanların çoğunluğu Word Belgesi olmak üzere Powerpoint sunuları, Text dosyalar, pdf dosyaları ve bunları içeren sıkıştırılmış zip dosyalardan oluşmaktadır. Sayfa sayıları 2 sayfadan başlayan ödevlerden 500 sayfa tezlere kadar değişmektedir. Üye olurken doğru bilgiler girmek mecburidir. Ödevlerimiz kaynak niteliğindedir. Üye olan kişi, üyelik ücreti karşılığında üyelik süresi içerisinde kütüphane olarak sitenin kullanım haklarına sahip olur. Sitede herhangi bir ücret karşılığında ödev satılmaz. Sadece siteden örnek ödevleri indirebilirsiniz."