Öğretmenler için, müfredata yardımcı el kitabı ve CD'ler basıldı.

Önümüzdeki eylül ayında tüm Türkiye'de uygulamaya girecek yeni ilköğretim müfredatı için ders kitapları kısa süre sonra basıma girecek. Kitapların dili ve içeriği ise tamamen değişti.

2005-2006 eğitim öğretim yılında uygulamaya sokulacak yeni ilköğretim müfredatı için çalışmalar Talim Terbiye Kurulu'nda yaz boyu sürecek.

Pilot okullardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda yeni ders kitapları yazıldı. Pedagojik açıdan incelenen kitaplar, kısa süre sonra basıma girecek.

Her ders için üçlü kitap seti hazırlanıyor. Ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı birlikte verilecek. Kitaplar yine bedava dağıtılacak.

Uygulama ağırlıkta

Kitapların dili ve içeriği ise tamamen değişti. Dersler ağırlıklı olarak  uygulamalı olacak. Bu nedenle öğretmen kılavuz kitabında her konuya uygun olarak öğrencilere yaptırılabilecek etkinliklere yer veriliyor.

Örneğin öğrenciler, 'altı şapkalı düşünme yöntemi' ile konuları tartışabilecek. Altı ayrı renkte iyimser, kötümser, duygusal, tarafsız kodlu şapkalar takılarak konu çok boyutlu ele alınacak.

Amaç çocukların eleştirel ve yaratıcı düşünce yeteneklerini artırmak, iletişim ve empati kurmalarını sağlamak. Kitaplarda bol bol renkli resimler ve günlük hayatın içinden örneklerle konular anlatılıyor.

Eski kitaplarda olduğu gibi uzun metinler yok. Bunun yerine kısa örnekler ve bu örneklerden yola çıkarak öğrenciler arasında tartışma açacak 'siz ne yapardınız?, Başka nasıl olabilirdi?' gibi sorulara yer veriliyor.

Ögretmenlere yardımcı CD'ler

Öğretmenlerin yeni müfredata uyumlarını sağlamak için dört ayrı CD'den oluşan setler de hazırlandı. Bu CD'lerde Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ile Fen ve Teknoloji derslerinde, pilot okullarda başarı ile uygulanan etkinlik örnekleri yer alıyor.

Bir anlamda öğretmene sınıfta neler yapabileceği örneklerle anlatılıyor. Mesela sigaranın zararlarını anlatmak için pet şişe kullanarak temsili akciğer oluşturulabileceği ve okul bahçesinde deney yapılabileceği gösteriliyor.

Ders materyalleri de yenileniyor. Yeni materyallerin başında sınıfta gösterilecek kısa filmler geliyor. Minia Türk, dünyanın yedi harikası, şehirler, milli parklar, TBMM, saray ve müzeler bu filmlerle öğrencilere ulaştırılacak.

İpek Yolu, Anadolu medeniyetleri gibi belgeseller de hazırlanıyor. Cumhuriyet filmi ise Sosyal Bilgiler dersinin en önemli materyali.

Pilot uygulamalar olumlu

Yeni sistem, geçtiğimiz eğitim öğretim yılında dokuz ilde pilot uygulamayla başlamıştı. 120 okulda öğrenciler alışverişte paralarının üçte birinin yarısını nereye harcadıklarını bizzat pazara giderek öğrendiler. 

Birinci sınıf öğrencileri harfleri şarkılar söyleyerek, oyunlar oynayarak tanıdı. Bilgi oyunlarla kalıcı hale getirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yeni sistemi tüm okullarda uygulamak için bir yıl süreyle çalışmalarını sürdürdü. Bakanlıktan yapılan açıklamalara göre yeni sistem için her şey hazır. Müfredat kademeli olarak değiştirilecek.

Pilot okullardan gelen ilk değerlendirmeler olumlu olsa da sıkıntılar da yok değil. Sıkıntının başında sınav sistemiyle yeni müfredatın uyumu kaygısı var.

Pilot okullardan gelen diğer şikayetler:

·          Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi gibi derslerde etkinlik örneklerinin geliştirilmesi gerekiyor, etkinliklerin nasıl yapılacağının kılavuzlarla anlatılması isteniyor. 

·          Ünite sınırlarının belirginleştirilerek sayısının azaltılması gerekiyor.

·          Ayrıca yeni sistemle öğretmene de farklı bir kimlik geliyor, öğretmenin sorumluluğu biraz daha artıyor. Yeni müfredatta bilgisayar öğretmenin en önemli yardımcılarından biri olacak.  

·          Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı dokuz ildeki 120 pilot okulda uyguladığı yeni müfredat programını önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Türkiye geneline taşıyacak.

·          Yeni müfredatın pilot uygulaması, Avrupa Birliği-Türkiye Temel Eğitim Destek Programı'ndan tam not aldı. Program Direktörü Anders Lönqvist, "pilot uygulamaların sonucu çok olumlu. Türkiye eğitim konusunda doğru yolda ilerliyor" dedi.