Milli Eğitim, AB ile müzakereleri zorlayacak derslik sıkıntısı için çareyi buldu. Bakanlar Kurulu'na sunulan öneriye göre, gelecek yıldan itibaren okul yapılmayacak, kiralanacak.

Avrupa Birliği ülkelerinde bir dersliğe 24 ila 30 öğrenci düşerken, Türkiye'de bu sayı katlanıyor. Bir ilköğretim sınıfında köylerde ortalama 51 öğrenci okuyor, bu sayı şehirlerde 68'e çıkıyor. Liselerde ise ortalama bir dersliğe 43 öğrenci düşüyor. AB standartlarında eğitim verilebilmesi için ilköğretimde 100 bin, ortaöğretimde 15 bin dersliğe ihtiyaç var. Türkiye, müzakere sürecinde hem bu sorunu çözecek, hem de kalabalık sınıflardan kurtulacak. Milli Eğitim Bakanlığı, müzakereler öncesinde sınıf mevcutlarını standarda kavuşturmak amacıyla ilginç bir uygulama başlatıyor. Bakanlık gelecek yıldan itibaren okul yapmak yerine kiralık okul bulma yoluna gidecek.

Alınan bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları 6 Ekim'de AB gündemi ile toplanan Bakanlar Kurulu'na konuyla ilgili bilgi verdi. AB ile müzakerelerde bilim ve teknolojinin ardından 26 Ekim'de eğitim ana başlığının gündeme geleceğine dikkat çeken bürokratlar, sıkıntı çekilen konuların başında ise derslik sayısının yetersizliğini ve buna bağlı olarak sınıf mevcutlarının aşırı kalabalık olmasını gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyelerine derslik ihtiyacını karşılamak için iki öneri sunuldu.

Milli Eğitim'in, 2010'a kadar mevcut derslik ihtiyacını karşılayabilmek için 4 milyar dolarlık bütçeye ihtiyacı olduğu vurgulanırken, Bakan Hüseyin Çelik ve MEB bürokratları bu paranın 10 yıla yayılması yerine 1 yıl içinde ödenmesi ve çeşitli bankalardan düşük faizli kredi kullanılarak sağlanmasını istedi. Bakanlık gerekli izni alabilirse 1 yıl içinde AB standartlarını yakalayabilmek için ihtiyaç duyulan okulları yapmış olacak. Ancak bu formül yüzde 10 faiz yükü getirdiği için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından sıcak karşılanmadı. MEB'in ikinci teklifi ise okul kiralama. Bu formüle göre okul yapmaya elverişli binalar 10 yıllığına kiralanacak veya özel sektöre teşvikler verilerek okul binası yapmaları istenecek. Bu konu için özel sektöre arazi tahsisi başta olmak üzere çeşitli kolaylıklar sunulacak. MEB mevcut 19 milyon 600 bin öğrenci sayısının nüfus oranına göre 10 yıl sonra 3,5 milyon azalmasını bekliyor. Bu yüzden de 10 yıl sonra Türkiye'de derslik sıkıntısı yaşanmayacağı öngörülüyor. Maliye Bakanı Unakıtan ve Bakanlar Kurulu üyeleri okul yaptırmak yerine MEB'in 'kiralık okul' önerisine sıcak bakıyor. AB ile müzakerelerin başlamasından sonra konu netlik kazanacak ve gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak.