Eğitimde öğretmen değil, öğrenci etkin olacak. Öğrenciler rekabet ederek değil işbirliği ile öğrenecek.

 

Yeni müfredat ile başlayacak yeni öğretim yılında eğitimde eski alışkanlıklar bırakılacak. Milli Eğitim Bakanlığı hazırladığı kitap ile velilere yeni sistemi anlattı.

 

Yeni dönemde öğrenci ezberci olmayacak, başarı sadece sınav ile ölçülmeyecek. Bilgilerin günlük yaşamda kullanımı dikkate alınacak. Veliler aktif olarak eğitim sisteminin içine girecek.

 

VELİLERE KLAVUZ KİTAP

Milli Eğitim Bakanlığı, veliler için hazırladığı kılavuz kitapta, mevcut sistemin ezberci, günlük yaşamdan kopuk ve öğretmen merkezli olduğunu belirterek öğretim programlarının AB ve gelişmiş ülkeler düzeyine getirilmesi için değişikliğe gerek duyulduğunu vurguladı.

 

YENİ KRİTERLER

2005-2006 yılında uygulamaya başlanacak yeni ilköğretim programı ile eğitimdeki eski alışkanlıklar bırakılacak. Ezberci sistem yerine öğrencinin başarısı yeni kriterler ile değerlendirilecek. Başarı yalnız sınav ile ölçülmeyecek, bir yıl boyunca yapılan çalışmalara göre belirlenecek.

Öğrencilerin her dersle ilgili yıl boyu yaptığı çalışmaları içeren dosyası olacak. Öğrencinin konuyu öğrenmesi değil sahip olduğu bilgi ve beceriyi günlük hayatta kullanabilmesi göz önüne alınacak.

 

Ö?RENCİ MERKEZLİ E?İTİM

Yeni sistemde öğrenciler tüm etkinliklerin merkezinde olacak. Öğretmen bilgi aktarcısı olmak yerine öğrencilere rehberlik edecek. Eğitimde öğretmen değil öğrenci etkin olacak. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilerek bilgiye kendilerinin ulaşması sağlanacak.

 

REKABET YERİNE İ?BİRLİ?İ

Yeni sistemde öğrenciler rekabet ederek değil işbirliği ile öğrenecek. Veliler eğitim-öğretim etkinliklerinin parçası olacak. Eğitimde her öğrencinin kapasitesine göre farklı zaman ve biçimde öğrendiği kabul edilecek. Öğrencinin başarısı sınıftaki diğer arkadaşları ile kıyaslanmayacak.