Milli Eğitim Bakanı Çelik, ilköğretimde bu yıl ilk defa uygulanacak yeni sistemi anlattı. Eğitimle ilgili sorunlara değinen Çelik, yeni sistemle amaçlarının ne olduğunu da açıkladı.

 

Canlı yayında CNN TÜRK'ün sorularını cevaplayan Bakan Hüseyin Çelik, bir yıl boyunca 120 okulda pilot uygulamasının yapıldığı yeni müfredatın eksikliklerinin giderildiğini belirtti.

 

Ortaya çıkan eksiklikler doğrultusunda ders kitaplarının yeniden revize edildiğini ifade eden Hüseyin Çelik, yeni sistemle 'ezber' mantığına da son verdiklerini söyledi.

 

"Amaç iyi vatandaş"

 

Milli Eğitim Bakanı Çelik, yeni sistemle 'iyi bir vatandaş' ve dünya meselelerinden haberdar bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

 

Yaklaşık bir buçuk yıldır internet üzerinden yeni sistemin tanıtılmaya çalışıldığını belirten Bakan Çelik, kIlavuz kitaplarla öğretmenlerin sistemi adım adım öğreneceğini ifade etti.

 

Hüseyin Çelik, bu yıl Türkiye genelindeki okullara 86 bin bilgisayar gönderildiğini, 120 bin yeni bilgisayar için de ihaleye çıkıldığını açıkladı. Çelik, okullara bilgisayar dağıtımını 'digital bir devrim' olarak nitelendirdi.

 

Çelik, CNN TÜRK'e verdiği demecinde eğitimle ilgili bazı sorunlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

 

Milli Eğitim Bakanı Çelik, bir soru üzerine, "birleştirilmiş sınıflar Türkiye'nin bir gerçeğidir" dedi. Çelik, "taşımalı eğitim istediğimiz bir yöntem değil ama şartlar şu anda bunu gerektiriyor. Taşımalı eğitim kısa sürede bitmez" diye konuştu.

 

"Biz çocuklarımıza mezar yapamayız"

 

Çelik, başka bir soru üzerine ise, Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, okulların da herhangi bir bina kadar risk altında olduğunu belirtti.

 

Bu tür haberlerle veli ve öğrencileri tedirgin etmenin doğru olmadığını da belirten Çelik, risk bölgesindeki yatılı okullarda ise güçlendirme çalışmaları yapıldığını söyledi.

 

"Biz çocuklarımıza mezar yapamayız" diyen Milli Eğitim Bakanı Çelik, "İstanbul'da 50'ye yakın riskli okul vardı. Bunları yıktık, yerine daha büyük ve genişlerini yaptık" dedi.

 

Orta Öğretim Kurumları Sınavı ek yerleştirmesinin yeniden yapılmasıyla ilgili eleştirileri de cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "sistemde bir karmaşa yok.Teknolojiyi kullanmakta kararlıyız. e-devlet böyle bir şey. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda öncülük yapıyor" ifadelerini kullandı.

 

Bile bile bir yanlış yapılmış ise, bunun için hukuki işlemlerin yapılacağını ifade eden Çelik, yerleştirmede herhangi bir mağduriyetin sözkonusu olmadığını söyledi.

 

Çelik, tek dersi kaldığı halde üniversite kazanmış öğrenciler için getirilen ek sınav hakkının tekrarının olmadığını açıkladı. Çelik, "üzgünüm ama af sözkonusu değil" dedi.

 

Çelik, meslek liseleri ile ilgili bir soru üzerine ise, "meslek liselerinde sorun yok deme lüksümüz yoktur" diyerek, Sezer tarafından veto edilen YÖK yasasının Meclis'in gündeminde olduğunu ancak TBMM'nin gündemini kendisinin belirlemediğini söyledi.