YÖK'ün, ÖSS'de soru içeriği ve katsayı değişikliği öngören bir düzenleme hazırlığı, üniversiteleri ayağa kaldırdı. Sistem değişikliği konusunun YÖK gündeminde olduğuna dair daha önceden duyumları bulunduğunu ifade eden rektörler, çalışmanın Üniversitelerarası Kurul ve Rektörler Komitesi'nde görüşülmeden YÖK Genel Kurulu gündemine taşınmasını sert dille eleştirdiler.

 

Bazı rektörler görüşlerini şöyle açıkladılar:

 

NE DE?İ?Tİ?

 

Nusret Aras (Ankara Üniversitesi Rektörü) Hayretle karşılıyorum. YÖK Genel Kurulu'nun görüşü ve Cumhurbaşkanının veto gerekçeleri ortadayken, reddedilen bir öngörü ne değişti de gündeme geldi? Sayın YÖK Başkanı'nın, hangi değişiklikler sonrası bu noktaya geldiğini, en ufak değişikliğin bile reddedildiği, üzerinde hassasiyetle durduğumuz katsayı konusunda bu hale nasıl gelindiğini anlamak mümkün değil. Katsayıda düşüş öngörerek, bugün devlet üniversitelerine giremeyen öğrencilere vakıf üniversitelerine geçişte kolaylık sağlamak, sistemi böyle mi delmek istiyorlar?

 

ÇOK TEHLİKELİ

 

Ural Akbulut (ODTÜ Rektörü) Bu masum bir olay değil. Üniversitelerle ilgili bir kararın, üniversiteleri dışlayarak alınması son derece tehlikeli. Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği ile ilgili bir karar. 2 milyona yakın aileyi yakından ilgilendiren bir karar. Üniversitelerin dışlanarak habersiz çalışılması, konuşulması tehlikeli. Bir tezgah mı söz konusu?

 

ÖZENLİ OLALIM

 

Ferit Bernay (19 Mayıs Üniversitesi Rektörü) Katsayıyla bu yönde oynamak, bazı şeylere kapı açar. Üniversitelerin çok uzun süredir üzerinde hassasiyetle durduğu ve büyük dikkatler sarfettiği böyle konularda özenli olunması gerekiyor. Böylesine çok önemli değişikliklerin, üniversite tartışmadan sisteme yansıtılmaması gerekir.

 

ALANINDA KALSINLAR

 

Baki Komsuoğlu (Kocaeli Üniversitesi Rektörü) Önce meslek liselerine yapılan haksızlığın giderilmesi gerekir. Sonra, imam-hatipliye kendi alanlarında olmak kaydıyla kapıları açabilirler. Sistemde, mesleki-teknik liseli aleyhine aksaklıklar olduğu gerçeği gözardı edilerek, bu sorun çözülmeden ikinci aşamaya geçmek yanlıştır. Katsayı olayında, 0.3 0.4'e yükseltilebilir ama 0.8'i 0.6'ya çekmek olamaz.

 

Eşitlemek YÖK'ün işi

 

YÖK'ün üniversiteye giriş sistemini değiştirme hazırlığı AKP'yi memnun etti. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı AKP'li Tayyar Altıkulaç, 8'inci 5 yıllık kalkınma planı yürürlükte olduğu sürece üniversiteye girişteki eşitsizliğin kaldırılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Altıkulaç, 'Eşitsizliği yapan YÖK'tü. Makası daraltmak ya da üniversiteye girişi eşitlemek de YÖK'ün işi' dedi.

 

Açıklama yapacak

 

YÖK Genel Kurulu, bugün İstanbul Üniversitesi'nin Baltalimanı tesislerinde toplanıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yükseköğretime giriş sisteminde yapılması öngörülen düzenlemeyle ilgili bilgi vermek amacıyla saat 13.00'te basın toplantısı düzenleyecek.