Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, liseleri dört yıla çıkaran düzenleme ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çelik, alınan diğer yeni kararları da açıkladı. İşte son düzenlemeler;

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tüm genel ve mesleki teknik orta eğitim kurumlarına 2005-2006 eğitim ve öğretim yılından itibaren yeni kayıt olacak öğrencilerin, bu okulları dört yılda tamamlayacaklarını açıkladı.

Hüseyin Çelik, uygulamanın mevcut öğrencileri kapsamayacağını, "halihazırda lise birinci sınıfta veya hazırlıkta olan öğrencilerin, eski statüye tabi olarak eğitim öğretime devam edeceklerini" bildirdi. Çelik, Anadolu liseleri ile süper liselerin de 2005-2006 öğretim yılından itibaren "Anadolu Lisesi" adıyla tek program adı altında birleştirileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, ortaöğretimde eğitim-öğretim süresinin 4 yıla çıkarılmasıyla ilgili olarak bakanlık Başöğretmen Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Tüm genel ve mesleki teknik orta eğitim kurumlarına 2005-2006 eğitim ve öğretim yılından itibaren yeni kayıt olacak öğrencilerin, bu okulları dört yılda tamamlayacaklarını açıklayan Çelik, bu uygulamanın mevcut öğrencileri kapsamayacağını, yeni kayıt olacak öğrencilerden başlamak üzere kademeli olarak hayata geçirileceğini bildirdi. Çelik, öğrenim süresi "hazırlık artı 3 yıl" olan genel ve mesleki öğretim kurumlarının öğrenim süresini de 2005-2006 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı olmaksızın 4 yıl olacağını kaydetti. Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halihazırda lise birinci sınıfta veya hazırlıkta olan öğrenciler eski statüye tabi olarak eğitim öğretime devam edecekler. Yabancı dil öğretimi ağırlıklı olarak ilköğretimde başlatılacak, 4, 5, 6 ve 7. sınıflarda ağırlıklı olarak verilecektir. AB ve OECD ülkelerinde olduğu gibi, yabancı dili günlük hayatta kullanılabilir kılmak amacıyla interaktif, yani karşılıklı etkileşime dayalı bir yaklaşım esas alınarak öğretim programları ve haftalık ders sayıları belirlenecektir.

2004-2005 öğretim yılından itibaren 105 okulda (40'ı genel lise) pilot olarak uygulamaya konulan mesleki ve teknik eğitim sisteminin güçlendirilmesi projesi kapsamında uygulanan, 9. sınıf haftalık ders çizelgesinde yer alan ortak beceriler, bilgisayar ile tanıtım ve yönlendirme dersleri, 2005-2006 öğretim yılından itibaren tüm genel liseler ile mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarının 9. sınıfında okutulacaktır."

ANADOLU VE SÜPER LİSELER BİRLE?İYOR

Çelik, öğrenci alımı, öğretim programları ve yabancı dil öğretimi konusunda birbirinin benzeri olan Anadolu liseleri ile yabancı dil ağırlıklı program uygulayan ve kamuoyunda "süper lise" olarak bilinen liselerin 2005-2006 öğretim yılından itibaren "Anadolu Lisesi" adıyla tek program adı altında birleştirileceğini söyledi.

Halen bu okullara devam eden öğrencilerin statülerinin korunacağını ve mezun oluncaya kadar öğrenimlerini kayıtlı bulundukları okullarda sürdüreceklerini açıklayan Çelik, "Birleştirme yalnızca 2005-2006 öğretim yılında bu okullara kayıt hakkı kazanan öğrenciler bazında uygulanacaktır" dedi.

Çelik, fen, Anadolu, Anadolu güzel sanatlar, spor, Anadolu öğretmen ve Anadolu mesleki ve teknik orta öğretim programlarının uygulandığı liseler ile imam hatip liseleri ve Anadolu imam hatip liselerinin yeniden yapılandırılmasında kendi statülerinin göz önünde bulundurulacağını kaydetti. Bu okulların öğrenci alımı ve öğretim programları itibariyle mevcut statülerinin korunacağını belirten Çelik, bu okullarda da öğretim süresinin hazırlık süresi olmaksızın 4 yıl olacağını bildirdi.

Bakan Çelik, mevcut sistemde öğretim süresi hazırlık artı 4 yıl olan bazı liseler ve orta öğretim kurumlarının istemeleri halinde mevcut statülerini uygulamaya devam edebileceklerini de kaydetti.

Bakan Çelik'in dikkat çektiği bazı esaslar şöyle:

Dört yıl uygulaması, liseye yeni kayıt olacak öğrenciler için geçerli. Yeni kayıt olan öğrenciler söz konusu okulları dört yılda tamamlayacak. ?u an devam eden öğrenciler için 'dört yıl uygulaması' geçerli değil.

Öğrenim süresi hazırlık+üç yıl olan okullar, hazırlık sınıfı olmaksızın dört yıl olacak Uygulamaya kademeli olarak geçilecek Yabancı dil eğitimi, ilköğretim okullarında 4'üncü sınıftan itibaren başlayacak ve 5, 6 ve 7'nci sınıflarda devam edecek. Yabancı dili günlük hayatta aktif kılmak üzere program belirlenecek.

Öğrenci alımları birbirinin benzeri olan Anadolu liseleri ile yabancı dil eğitimi veren ve 'süper liseler' olarak ifade edilen okullar, 'Anadolu liseleri' olarak tek bir isim altında birleştirilecek. Birleştirme 2005-2006 öğretim yılında, bu okullara kayıt hakkı kazanan öğrenciler için uygulanacak.

Anadolu, Anadolu güzel sanatlar, spor, Anadolu öğretmen liseleri, teknik liseler, İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip liselerinin yeniden yapılandırılmalarında kendi statüleri göz önünde bulundurulacak.

Dört yıl uygulamasının gerekçesi

Liseleri dört yıla çıkarma projesinin, 2002 yılında kararlaştırılmış olan bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğretmen, derslik vb sorunlar nedeniyle uygulamanın iki yıl ertelendiğini söyledi.

Uygulamanın Avrupa Birliği süreci için gerekli olduğunu vurgulayan Çelik "AB perspektifi bunu gerektiriyor. AB'nin önünde eğitim, araştırma, bilim istatistik gibi konular öncelikli" diyerek dört yıllık lise eğitiminin gerekçesini belirtti.

Avrupa'daki liseler ile Türkiye'deki liseler arasında diplomada 'denklik' sorununa da dikkat çeken Çelik, "diplomalarda denkliği sağlamak için lise eğitiminin dört yıla çıkarılması zorunluydu" dedi.(CNN Türk)