Doçentlik başvuruları, doçentlik jürileri ve eserlerin incelenmesi ile ilgili konuları düzenleyen Doçentlik Sınav Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

 

Buna göre, Üniversitelerarası Kurul başka bir tarih belirlemedikçe doçentlik sınavına başvurular her yıl şubat ayında yapılacak. Başvuru yapıldıktan sonra herhangi bir nedenle başvurusunu geri çeken, başvurusu reddedilen veya başarısız olan adaylar, yeni başvurularını en erken bir sonraki dönem yapabilecekler.

     

Doçentlik sınav komisyonu, yılda en az 4 defa toplanacak. Üniversitelerarası Kurul'un kararıyla oluşan jüriler, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nca listeler halinde rektörlüklere bildirilecek. Rektörlükler kendilerine bildirilen jürileri, ilgili dekanlıklar aracılığıyla jüri üyelerine duyuracak.

     

Görevini yerine getirmeyen jüri üyeleri hakkında, bağlı oldukları üniversite rektörleri 15 gün içinde disiplin soruşturması yapmakla yükümlü olacaklar. Disiplin soruşturmasının sonucu Üniversitelerarası Kurul'a bildirilecek.

     

JÜRİ ÜYELERİNİN ÇALI?MASI

    

Jüri üyeleri, önce, adayın çalışmalarının, o bilim/sanat alanı için öngörülen asgari akademik koşulları sağlayıp sağlamadığını belirleyecek. Asgari koşulları sağlamayan adayların eserleri incelenmeyecek. Asgari koşulları sağlayan adayların eserleri nicelik, nitelik ve başvurulan doçentlik bilim/sanat alanına uygunluğu açısından incelenerek, adayın eser inceleme aşamasından başarılı olup olmadığına karar verilecek. Jüri üyeleri, eserlerin incelenmesi aşamasında toplanmayacak. Her bir jüri üyesi, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen formata uygun olarak hazırladığı raporu, eserlerin kendisine ulaştığı tarihten itibaren, en geç 2 ay içerisinde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'na iletilmek üzere, mensubu olduğu üniversite rektörlüğüne gönderecek.

     

Eserlerin incelenmesi sonucunda, jüri kararının olumlu olması durumunda, adayın sözlü sınava alınacağı gün, saat ve yer rektörlükçe duyurulacak. Sözlü sınavda başarısız olan veya başarısız sayılan adayın sözlü sınava tekrar alınması için Üniversitelerarası Kurul'a, doçentlik sınavına başvuru süresi olarak belirlenen sürede yeniden başvurması gerekecek. Bu başvuruda, başvuru formunun eki olan belgelerin yeniden ibrazı istenmeyecek ancak, başvuru ücreti yeniden ödenecek.

     

Yeni sözlü sınav yeri ve tarihi, rektörlükçe duyurulacak.