Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İngilizce öğretmenlerinin yarısından fazlasının dinlediğini anlama ve konuşma konusunda yetersiz olduğunu bildirdi.

Çelik, Bakanlık olarak özel yabancı dil kurslarına kaç öğrencinin gittiği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.

Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, yıllarca ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında İngilizce dersi verilmesine karşın yeterli İngilizce öğretilememesinde öğretmen yetersizliğinin de önemli etkenlerden biri olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nca yedi coğrafi bölgeden 48 ilde 492 ilköğretim okulundan bin 158 öğretmen üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada, İngilizce öğretmenlerinin yüzde 58'inin mesleki gelişim etkinliklerine katılma amacıyla hiç zaman ayırmadığı, sadece yüzde 36.6'sının haftada 1-2 saat ayırarak meslekle ilgili yayınları izlediği belirlendi.

Araştırmada, İngilizce öğretmenlerinin meslekleriyle ilgilerinin yetersizliğinin yanı sıra öğrencileriyle de ilgili olmadıkları kaydedildi. Araştırma kapsamında İngilizce öğretmenlerinin yüzde 43.3'ü öğrenci danışmanlığı için haftada 1-2 saat ayırırken, velilerle görüşen öğretmenlerin oranı daha fazla çıktı.

DİNLEDİ?İNİ ANLAMAYAN İNGİLİZCE Ö?RETMENLERİ

Araştırmada en dikkat çekici nokta ise İngilizce öğretmenleri arasında dinlediğini anlamayanların bulunduğuna ilişkin bilgi oldu. İngilizce öğretmenlerinin arasında okuduğunu anlama ve yazma becerileri açısından kendini çok veya en çok yeterli görenlerin oranı yüzde okumada yüzde 63.7, yazma da ise yüzde 59.3 olarak belirlenirken, konuşma ve dinlediğini anlama açısından oranlar yüzde 50'nin altında çıktı. Öğretmenlerin yüzde 47.8 konuşma, yüzde 48.4'ü dinlediğini anlama açısından kendini çok veya en çok yeterli görüyor.
     
AİLE İNGİLİZCE Ö?RENMEYİ BİREBİR ETKİLİYOR

Araştırmada, İngilizce öğrenmenin annenin eğitim düzeyi, babanın eğitim düzeyi, ailedeki çocuk sayısı, evde bulunan ders kitabı dışındaki kitap sayısı ve evde İngilizce bilen birinin olup olmamasından etkilendiği kaydedildi.

Özellikle bu etkenler arasında evdeki kitap sayısı ve annenin eğitim düzeyinin daha belirgin olduğu söylendi.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye'deki özel yabancı dil kurslarına söz konusu yıllarda kaç öğrencinin gittiği ve bu özel kursların toplam gelirine ilişkin Bakanlık'ta bilgi bulunmadığını bildirdi.