ÖSS için olmazsa olmaz hale gelen dershanelerin ücretleri el yakarken, erken kayıt yaptıran veliler, yüzde 50-60 daha az ödüyor. Özel Kurumlar Birliği, velileri öğrencinin kayıt yaptırılacağı şubenin başarısı, dergi, kitap gibi dokümanların yeterliliği gibi konularda uyarıyor.

Üniversite sınavına hazırlanmak için olmazsa olmaz hale gelen dershanelerin ücretleri, eğitim dönemi yaklaştıkça yükseliyor. Üç ay öncesine kadar yüzde 50 oranlarında indirimlerle kayıt yapan dershaneler, Eylül ayı sonunda başlayacak eğitim dönemi yaklaştıkça fiyatlarını yükseltiyor. Özel Öğretim Kurumları Birliği ise velilere doğru dershaneyi seçme konusunda uyarılarda bulunuyor. Yeni sınav sisteminde öğrencilerin daha fazla bilgi gerektiren sorulara cevap verecek olması, dershanelerin önemini biraz daha artırdı. ÖSS'de testlerin standart puanlarının çarpıldığı katsayılarda değişiklik olması nedeniyle öğrencilerin daha fazla soru çözmek zorunda olmaları yine dershaneleri tamamen olmazsa olmaz hale getirdi.

'Doğru tercih yapın'

Dershaneler, promosyon çalışmalarında, ÖSS'deki değişikliği hatırlatıp, kendilerinin buna hazır olduğunu vurguluyor. Özel Öğretim Kurumları Birliği Başkanı Mehmet Baran da çocuğunu dershaneye gönderecek velileri, doğru dershane seçimi konusunda uyarıyor. Tercih edilecek dershanenin eğitim kadrosu ve güvenilirliğinin önemli olduğunun altını çizen Baran, özellikle bu yıl ÖSS kapsamına alınan yeni konularda tecrübe sahibi öğretmenlerin görev yaptığı kurumların tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Velileri her zaman kayıt tarihleri konusunda uyardıklarının da hatırlatan Baran, eğitim döneminin başladığı Eylül ayından ne kadar önce kayıt yapılırsa, velinin o kadar daha kârlı olacağını belirtiyor. Baran, Haziran ayında yüzde 50-60 lara varan indirimlerle kayıt yapılmasının mümkün olduğunu hatırlatıyor.

1-5, 3 milyar lira arasında

Eğitim dönemleri, hafta sonu kursları için Eylül ayı ortalarında, hafta içi ise Ekim ayının ilk haftasında başlayacak dershanelerin ücretleri, bu yıl 1,5 ile 3 milyar arasında değişiyor. Bir önceki yıl üniversiteye öğrenci yerleştirmede başarısını kanıtlayan kimi dershaneler ise eğitim dönemi yaklaştıkça fiyatlarını 4 milyara kadar çıkarıyor. dershanelerin indirimlerinde en önemli etken ise öğrencinin seviye belirleme sınavında gösterdiği başarı. Bir çok dershane yaptığı SBS'lerde ilk 10'a giren öğrencilerden ücret almıyor. Öte yandan Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 600 bin öğrenci dershaneye devam ederken, velilerin cebinden yaklaşık 1 milyar YTL dershaneler için ücret ödendi.

Sınıf mevcudu 20'yi geçmemeli

  Dershane, ödeyeceğiniz ücretin içerisinde, özel ders, etüt, kitap, dergi, test desteği de sunuyor mu?

  Sınıflardaki öğrenci sayısı 20'den az mı?

  Dershane, vereceği hazırlık kitaplarını, dergilerini ve testlerini kendisi hazırlayabiliyor mu?

  Öğretmenler tecrübeli mi?

  Başarılı olarak bilinen dershanenin, sizin çocuğunuzun devam edeceği şubesi de başarılı mı?

  Çocuğunuz, yolda ne kadar zaman harcıyor ve yoruluyor mu?