Çin'in başkenti Pekin'de 10-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden 4 öğrencinin 4'ü de madalya kazandı.

50 ülkeden yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı ve 20 altın, 40 gümüş ve 50 bronz madalyanın dağıtıldığı olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden Özel Samanyolu Fen Lisesi'nden Bekir Altaş (gümüş), Özel Yamanlar Fen Lisesi'nden Mustafa Toşur (gümüş), Özel Fatih Anadolu Lisesi'nden Enes Kotil (gümüş) ve yine Özel Samanyolu Fen Lisesi'nden Murat Kardaş (bronz) madalyaya layık görüldü.

Teorik ve pratik alanında sınavlara tabi tutulan öğrenciler aldıkları puanlara gore değerlendirmeye tabi tutuldu. Sınavın bitiminin ardından aldıkları puanlarla dereceye gireceklerinden emin olan Türk öğrencilerden Bekir Altaş ve Türk ekibinin liderleri, sonuçların açıklanmasına dakikalar kala Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Altaş, ''Bu sene Çin'de iyi bir organizasyon oldu. TÜBİTAK, hocalarımız bizi güzel hazırladılar. İyi bir sonuç bekliyoruz. 4 madalyayla ülkemize dönmeyi bekliyoruz.'' dedi.

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Ertunç Gündüz de, ''Gerçi sonuçlar açıklanmadı ama ümitliyiz. Çabalarımızın sonucunu alacağımıza inanıyoruz.'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN GELECE?İ PARLAK

Ülke olarak iyi hazırlandıklarını belirten Ege Üniversitesi'nden Prof. İsmail Türkan ise, ''Öğrencilerimize, TÜBİTAK'ın, bu arkadaşlara kamplarda ders veren tüm hocaların, kendi hocalarının önemli bir katkısı olmuştur. Bu bir ekip çalışmasıdır. Benim öngörüme göre 4 madalya alacağız. Bunlardan biri altın olabilir .'' diye konuştu.

Pekin Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreni başladığında olimpiyatlara katılan ülkelerin ekip liderleri ve öğrencileri oldukça heyecanlıydı. Madalya sahipleri teker teker okunurken, Türk öğrencilerin hepsinin isminin madalya kazananlar arasında olması onur vericiydi.

Alkışlar durmak bilmezken, olimpiyatlara katılan Türk Cumhuriyetleri'nden Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan'ı temsil eden öğrencilerin de madalya almaları Türkiye için bir başka sevinç kaynağıydı. Çünkü bu ülkeleri temsil eden öğrenciler bu ülkelerindeki Türk okulları öğrencileriydi.

Madalya töreninin ardından Türk öğrenciler adında bir konuşma yapan ve kıl payı altın madalyayı kaçıran Bekir Altaş, 4 madalya aldıklarını kaydederek, ''Burada hocalarıma çok teşekkür etmek istiyorum. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. Başarımızın her geçen yıl daha  da artacağını ümit ediyorum. TÜBİTAK yetkililerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.'' dedi.

Prof. İsmail Türkan da, yaptığı konuşmada, tahminlerinin doğru çıktığını ve ülke olarak çok iyi hazırlandıklarını ifade etti. Türkan, ''Bu olimpiyatlarda 3 gümüş 1 bronz alarak olimpiyatlarda saygınlığımızı daha da artırdık.'' diye konuştu.

Ekibin liderlerinden ve Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Ertunç Gündüz ise, ''Bekir Altaş altın madalya alsa daha da mutlu olacaktık ama 1-2 puanla kaybetti. O bakımdan biraz buruk bir sevinç var. Bundan sonraki yıllarda daha iyi madalya alacağımıza eminim.'' dedi.

TÜRK CUMHURİYETLERİ ADINI OLİMPİYATLARDA DUYURDU

Azerbaycan adına katılan 4 öğrenciden 3'ünün madalya alması ekip liderlerini sevince boğarken, jüri üyelerinden Azerbaycanlı Prof. Adalet Ferecov, Azeri öğrencilerinin aldıkları madalyalardan büyük sevinç duyduklarını ve sıkı bir çalışmanın ardından neticesini madalyayla aldıklarını söyledi. Ülkedeki

Türk okulları ve hocalarından çok memnun olduğunu anlatan Ferecov, ''Öz mekteplerimizi tebrik ediyorum. Çok sağolsunlar. Bu başarılar itibarımızı arttırıyor.'' diye duygularını ifade etti.

Bakü-Türk Lisesi biyoloji öğretmenlerinden Ünal Akçay da, bu olimpiyatlara 2 yıldan fazla bir zamandır hazırlandıklarını ve böylesine bir başarıyı elde ettikleri için de öğrencilerine ve emeği geçen tüm öğretmenlere teşekkürlerini iletti.

Madalya kazanan öğrenciler de, kazandıkları madalyaları bütün Azerbaycan halkına armağan ettiklerini dile getirdi.

Türkmenistanlı öğrenciler de, madalya aldıkları için çok mutlu olduklarını, öğretmenlerine çok teşekkür etmek istediklerini söyledi.

Kazakistanlı öğrencilerden Maratı ?otanov ise, madalya aldıklarından dolayı mutlu olduklarını Türk ve Kazak öğretmenlerine teşekkürlerini iletti.

TARİHİ KUCAKLA?MA

Madalya töreninin ardından Türkiye'den ve Türkî Cumhuriyetler'den madalya alan öğrenciler, Pekin Üniversitesi'nin bahçesinde birbirlerini tebrik etti ve tarihi bir fotoğraf çektirdi. Sonrasında ise yeni olimpiyatlarda buluşmak üzere birbirlerine veda etti. Türki Cumhuriyetlerdeki öğrencilerin Türkiye'den yarışmaya katılan öğrencilerle konuşurken çok güzel Türkçe konuştukları gözlendi.

Türkiyeli öğrencilerin yarın THY'nin tarifeli uçuşu ile ülkeye geri dönmesi bekleniyor