Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel makalelerde 'intihal' olaylarını önlemek için çalışma başlatıldı. İÜ eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu üzerinden kamuoyunda sıkça tartışılan 'intihal' (alıntı) olayına büyük ölçüde son verecek yeni bir sistem kuruluyor.

Milli Kütüphane, alıntıların arşivlenmesi amacıyla 'Ulusal Atıf İndeksi Veri Tabanı' oluşturuyor. Avrupa ülkelerinde kullanılan sistem Türkiye'de Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından inşa edilecek. Çalışmanın önümüzdeki günlerde tamamlanması ve ilk bilgilerin girilmesi hedefleniyor.

'Ulusal Atıf İndeksi Veri Tabanı' sistemi; bilimsel bir makalenin, başka makalelerde kullanılıp kullanılmadığını ortaya çıkaran bir bilgisayar programı olarak tasarlandı. Sistemde atıfta bulunulan bilimsel yazılar, yazar ismi ve yazının başlığı ile birlikte yer alacak. Böylece, bir makalenin başka bir yerde kullanılıp kullanılmadığı ortaya çıkacak. Herhangi bir yazar, yazısından intihal yapıldığını ispat etmek için, sisteme girerek, yazısına atıfta bulunan başka makaleleri ortaya çıkaracak ve 'bu makalelerde benim yazıma atıfta bulunulmuş' tespitini yaparak, intihal yapanların karşısına çıkabilecek.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, 'atıf'ın yasal, 'intihal ve alıntı'nın yasa dışı olduğunu hatırlatarak; 'Biz atıf yani dipnot indeksini çıkaracağız, bir yazar yazısına kaç kişinin atıfta bulunduğunu bu sistemden görecek. Aynı yazıya atıfta bulunmayanların da karşısına çıkarak 'bu isimler bana atıfta bulunmuş, sen ise benden bahsetmeden, yazımdan intihal yapmışsın' diyebilecek.' açıklamasını yaptı. Acar, 1999 yılından bu yana Türkiye'de yayınlanmış her bilimsel yayının taranarak, bu yazılardaki dipnotların sisteme aktarılacağını söyledi. Acar, intihal olayının tam olarak engellenmesinin mümkün olmadığını ancak yazarların daha kolay bir şekilde savunmalarını yapabileceklerini dile getirdi.

Gelişmiş ülkelerde İngilizce yayımlanan bilimsel makaleler, referansları ile birlikte 1960'lı yıllardan beri indeksleniyor. Türkiye'de ise bu tür bir kaynak şimdiye kadar hazırlanmamıştı. 'Ulusal Atıf İndeksi Veri Tabanı' ile birlikte; bilimin her konusunda yapılan çalışmaların verimliliğini belirlemek mümkün olacak. Türkiye'deki herhangi bir araştırmacının yurtdışında ürettiği bilimsel çalışmaların kullanım sıklığına erişmek mümkünken aynı araştırmacının ülkesinde yaptığı bilimsel çalışmaların yoğunluğuna erişmek mümkün değil. Atıf indeksi gerçekleştirildiğinde bu da kapatılmış olacak.