Dershaneler, geçen yıl, KDV oranlarında yapılan yüzde onluk indirimi öğrencilere yansıtmadı. KDV'deki düşüşe rağmen geçen yıl ortalama 2 milyar lira olan dershane ücreti bu yıl 2 milyar 300 milyon liraya çıktı.

Geçen yıl dershane ücretlerindeki KDV oranlarının yüzde 18'den 8'e inmesi öğrenci velilerine yansımadı. KDV indirimi nedeniyle dershane fiyatlarının bu yıl en azından geçen yılın fiyatlarıyla aynı olması beklenirken, fiyatlar yüzde 15 arttı. Bir öğrencinin dershane ücreti geçen yıl ortalama 2 milyar civarındayken, bu yıl bu rakam yüzde 15 civarında artarak 2 milyar 300 milyon liraya çıktı. Dershane fiyatlarındaki artışlar, KDV'lerdeki indirimlerin sadece deshane işletmelerine yaradığını ortaya çıkardı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçen hafta yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan eğitimde uygulanan vergilerin daha da aşağı çekilmesini istemişti. Unakıtan ise eğitimde yapılan vergi indirimlerinin fiyatlara yansımadığına işaret etmiş ve indirimin sadece işletmelere yaradığını söylemişti. Türk Eğitim-Sen'in verileri ve bir ok öğrenci velisinden gelen şikayetler Maliye Bakanı Unakıtan'ın haklı olduğunu ortaya çıkardı.

Türk-Eğitim-Sen'in verilerine göre; geçen yıl 680 bin öğrenci dershanelere kaydını yaptı. Bir öğrenci için dershaneye ödenen ortalama para ise 2 milyar civarında oldu. Dershaneye giden öğrenci sayısı her yıl yüzde 10 civarında artıyor. Bu yıl 748 bin öğrencinin dershanelere gitmesi bekleniyor. Bu yıl dershane fiyatları ortalaması 2 milyar 300 milyon lira olarak baz alındığında, bu yıl da dershanecilik sektörüne 1 katrilyon 360 trilyon 400 milyar liralık kaynağın gideceği hesap ediliyor.

Peşin ödeyenler parasını almadı

Geçen yıl KDV oranlarında yapılan 10 puanlık indirimden önce fiyat anlaşması yapan ve parasını peşin ödeyen velilere yansımadığı da ortaya çıktı. Geçen yıl iki çocuğunu dershaneye gönderen Nazım Benli de vergi indirimlerinden faydalanamayan öğrenci velilerinden biri. Nazım Benli, velisi olduğu Halil İbrahim ?ahin'i geçen yılın başında dershaneye kaydettiğini ve dershane parasını peşin ödemesine rağmen, vergi indirimleri olduktan sonra kendisine herhangi bir para iadesi yapılmadığını söyledi. Diğer öğrencisini de bir başka dershaneye gönderdiğini söyleyen Benli, burada da bir indirim yapılmadığını belirterek, "Hemen hiçbir öğrenci velisi bu indirimlerden net faydalanamadı" diye konuştu.

Dershaneler kurs ücreti olarak ne kadar alıyor?

MEF Dershaneleri

  Saat ücreti 7 milyon 560 bin lira

  ÖSS mezunlar için 4 milyar 536 milyon

  Lise 3- için 4 milyar 158 milyon

  Lise 2'ler için 3 milyar 24 milyon

  Lise 1'ler için 1 milyar 512 milyon Geçen yıl MEF Dershaneleri'nin saat ücreti 7 milyon 500 bin lira olarak tdatbik edildi.

Bil Dershaneleri

  ÖSS hafta içi 3 milyar 750 milyon

  Hafta sonu 3 milyar 500 milyon lira Geçen seneki ÖSS fiyatları bu yılkilerden 250 milyon daha indirimliydi.

FEM Dershaneleri

  Hafta sonu 3 milyar 500 milyon

  Hafta içi 3 milyar 800 milyon

  Lise 2 2 milyar

  Lise 1, 1 milyar Dershanelerin fiyatları geçen yıllara oranla 200-300 milyon indirime gitti.

Özcan: Katrilyonluk kazanç var

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ?uayip Özcan da, vergilerde yapılan indirimlerin dershane ücretlerine bugüne kadar yansımadığına dikkat çekti. Dershanede dönen paraların artık katrilyonlarla ifade edildiğini hatırlatan Özcan, dershane işletmecilerinin vergi indirimden dönen paraları fiyatlara yansıtmayarak milyarlar kazandığını ifade etti. Özcan, "Maliye Bakanı bu indirimlerin fiyatlara yansımadığını söylemektedir. Bize gelen şikayetler de Maliye Bakanı'nı haklı çıkarmaktadır. Bu konuda yetki iktidardadır. Bu indirimlerin velilere yansıması için hükümet adım atmalıdır" dedi.

Gündoğdu: Dershaneler faydalandı

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, KDV oranlarında yapılan indirimlerin öğrenci velilerine yansımadığını söyledi. Gündoğdu, KDV indirimlerinden tamamen esnafın yararlandığını belirterek, "Hükümet indirim yapmaya alıştı ama esnaf bir türlü alışmadı. İndirimler dershane ücretlerine yansımalıdır" dedi. Hükümetin yapılan vergi indirimlerinin ücretlere yansıtılmasının takipçisi olmasını isteyen Gündoğdu, "Hükümet olumlu bir adım attı ve vergilerde indirim sağladı. İkinci adımı da atıp bu indirimlerin dershane ücretlerine yansımasının takipçisi olmalıdır" diye konuştu.