Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi sınavını kazanmasına rağmen, sonucunu öğrenemeyen Tunay Alkan, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun üniversiteye yaptığı uyarının ardından sınav sonucunu öğrendi. Uyarı sebebiyle cevap vermek zorunda kalan Mersin Üniversitesi, Alkan'ın sınavı kazandığına dair belgeyi de gönderdi.

Tunay Alkan, 12 Aralık 2001'de Mersin Üniversitesi'nin öğretim görevlisi sınavını kazanmasına rağmen sonucunu bir türlü üniversite yönetiminden alamadı. Üniversite, Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteğine rağmen sonucu göndermemekte ısrar etti. Alkan, sınavın sonucunu öğrenmek amacıyla Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na müracaat etti. Kurul 13 Haziran 2005'te üniversiteyi sonucu Alkan'a vermesi yönünde uyardı. Kurulun üniversiteye yaptığı uyarı Zaman'ın 6 Temmuz tarihli nüshasında 'Bilgi vermeyen üniversiteye uyarı' başlığıyla yayınlandı. Yaşanan gelişmelerden sonra Mersin Üniversitesi, Tunay Alkan'a sınav sonucunu verme kararı aldı. Mersin Üniversitesi tarafından Alkan'a gönderilen sınav sonucunda, 'Mersin Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar 4. derece öğretim görevlisi kadrosuna müracaat eden Tunay Alkan'ın 12 Aralık 2001 Çarşamba günü yapılan bilim sınavını başardığı oybirliği ile karar verildi.' deniliyor.

Alkan, üniversiteye atanması için muvafakat verecek olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mersin Üniversitesi'ne 29 Ocak 2002 tarihinde resmî yazı yazmasına rağmen sınavı kazandığına dair belge verilmemiş, '2001-2002 eğitim-öğretim yılının ortalarına gelinmiş ve bahar dönemi ders programlarının belirlenmiş olması sebebiyle muvafakat istenmiş olan Tunay Alkan'ın yerine, dersler mevcut öğretim elemanlarımız tarafından verilmektedir.' cevabı verilmişti. Bu olaylar sonrasında hukuk mücadelesi başlatan Alkan, 'Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Üst Kurulu'na başvurum sonunda sınavı kazandığıma dair belge bana verildi. Bu belgeyi devam eden mahkememde ek delil olarak vereceğim. Sonuna kadar hakkımı aramaya devam edeceğim.' diye konuşuyor.