Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) meslek liselerinden genel liselere öğrenci geçiş yasağını yumuşattı. Daha önce meslek liselerinin 9. sınıfında 'sınıfta kalan' öğrenciler genel liselere nakil yaptırabilirken, şimdi 10. sınıfta 'sınıfını geçen' öğrenciler de geçiş yapabilecek.

Meslek liseli öğrenciler hazırlık ve 9. sınıflarda düz liselere 'doğrudan' nakil yaptırabilecek. 10. sınıfın sonunda ise öğrenciler 'düz lisede gitmek istediği alana kaynaklık eden derslerin yıl sonu notlarının ortalamasının en az 3 olması halinde' nakil yaptırabilecek. Böylece meslek lisesinde başarılı olan öğrenciler 11. sınıftan genel liselere devam edebilecek.

MEB, kamuoyunun 6 yıldır tartıştığı 'Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi'ni değiştirdi. Talim ve Terbiye Kurulu'nun kabul ettiği yönerge Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in onayıyla yürürlüğe girdi. Eski yönergede, meslek liselerinden genel liselere geçiş, 'hazırlık sınıflarında başarılı veya başarısız olunması ve 9. sınıflarda sınıf tekrarına kalınması' halinde yapılabiliyordu. Yeni yönergede ise, bu geçişin 'hazırlık sınıfları ile 9. sınıflarda doğrudan, 10. sınıfın sonunda geçeceği alana kaynaklık eden yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının en az 3 olması durumunda yeni ders yılının ilk bir ayına kadar' yapılması öngörülüyor. Sağlık durumunun öğrenim gördüğü alana engel teşkil ettiği resmî sağlık kurumlarından alınacak kurul raporuna dayalı nakil isteklerinde bu not şartı aranmayacak. Meslek liselerinden genel liselere geçiş isteği kabul edilen öğrenciler, önceki okullarında görmedikleri dersler ile gördükleri halde haftalık ders saati sayısı, bir ders saatinden fazla olan derslerden sorumlu tutulacak. Bu öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dönemlerinde sınavlara alınarak borçlu derslerini verecek. Spor ve Anadolu güzel sanatlar lisesi öğrencileri genel liselere geçiş yapmak isterse, meslek lisesi gibi değerlendirilecek. Genel liselere, 'resmî ve özel Anadolu lisesi, yabancı dil ağırlıklı lise, Anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi' öğrencileri eskiden olduğu gibi ciddi bir sorunla karşılaşmadan geçiş yapabilecek.

Mağduriyet 1998'de başlamıştı

Eylül 1998'de yayımlanan Nakil Yönergesi ve genelgelerle meslek liselerinden genel liselere geçiş yasaklandı. Hatta meslek liselerinin hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere de düz liselerin 1. sınıfına geçme yasağı uygulandı. Hazırlık ve 1. sınıfında okuyan öğrenciler 1999 ve 2000'de açtıkları davaları kazanarak genel liselere geçebildi. 1999'da Danıştay 'hazırlık sınıfında', 2001 yılında ise '9. sınıfta kalan' öğrencilerin de nakil yaptırabileceğine dair kararlar aldı ve yönergeyi iptal etti. Milli Eğitim eski Bakanı Necdet Tekin, Temmuz 2002'de yargı kararlarına uyarak yönergeyi imzaladı. Ağustos 2002'de Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan yönergede sadece 9. sınıfta kalan öğrencilere meslek liselerine geçiş şansı verildi.