Öğrencilerin okul kıyafetlerinde ilginç tarzlar geliştirmesi ve bazı okullarda yönetimce özel kıyafetler istenmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Bakanlık, genelge yayınlayarak öğrenci, öğretmen ve okul personelinin yönetmelikle belirlenen kılık kıyafet kurallarına uymasını istedi. Müsteşar Prof. Dr. Necat Birinci imzasıyla yayınlanan genelgede, 'gömleğin pantolonun üzerine çıkarılması, kravatın bel hizasında bağlanması, gömlek yakasının altından bağlanmayıp atkı gibi boyna atılması, eteklerin belden katlanarak etek boyunun diz üstünden çok yukarılara çekilmesi' gibi olumsuz örneklere rastlandığı ifade edilerek, okullarda bu konularda gereken tedbirin alınması istendi. Bakanlık böyle bir genelge yayınlanmasına gerekçe olarak personel, veliler ve öğrencilerden, zaman zaman bakanlığa doğrudan ya da basın yoluyla birtakım yakınmalar gelmesini gösterdi. Genelgede, 'Okul yönetimlerince, yönetmeliklerde belirlenenlerin dışında kılık-kıyafet istendiği, sık sık kıyafet değişikliğine gidildiği, kıyafetlerin okulla anlaşmalı mağazalarda fahiş fiyatlarla satıldığı; bu durumun öğrenci ve velileri sıkıntıya soktuğu, haksız rekabet ve kazanca yol açtığı'' yönünde şikayetler geldiği de kaydedildi. Beden eğitimi dersi için öğrencilerin okul adı yazılı tek tip eşofman almaya zorlandığı yönünde de şikayetler geldiği belirtilen genelgede, 'Bu durumun, dersin amaçlarını gerçekleştirecek uygun kıyafet temininden çok, gereksiz ve fantezi sayılacak biçimde sadece şekilciliği ön plana çıkardığı gibi, ticari yönden sızlanma ve şikayetlere sebep olunduğu anlaşılmaktadır.' denildi.

Genelgeye göre, okulca belirlenen kıyafetler önceden duyurulacak ve hemen her temin edici firmadan sağlanabilecek şekilde planlanacak. Okul arma ve rozeti gibi ayrıcalıklı işaretler, okul kıyafetlerinin dışında, mümkün mertebe ayrıca temin edilecek. Hiçbir şekilde zorlama ve sınırlamalar getirilerek okul kıyafeti yoluyla okula, okul-aile birliğine ek gelir ya da promosyon adı altında gelir temini yoluna başvurulmayacak.

Kıyafetler öncelikle ekonomik, sade, kişiye yakışan ve pedagojik esaslara uygun olacak. Okula gelir getirmek amacıyla öğrenci kıyafetlerinin, eşofmanlarının, rozet vb. ayrıcalıklı malzemelerin temininde toplu alımlara gidilecek, veli ve öğrencileri belirli firmalara yönlendirmeyi çağrıştıracak tutum ve davranışlardan kaçınılacak. Eskiden olduğu gibi mevzuata uygun olarak okullarca belirlenen öğrenci kıyafetleri ve malzemeleri, okulların uygun yerlerinde herkes tarafından görülebilecek şekilde ilan edilerek örnekleri sergilenecek. Genelgede ayrıca, 'aksi düşünülmemekle birlikte öncelikle ve özellikle öğretmenlerin kılık ve kıyafetleriyle öğrencilere örnek olacak biçimde mevzuata uygun, kullanışlı, sade, düzenli ve temizliği esas alan giyinmesi' istendi.