Milli Eğitim Bakanlığı, bu ıy Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'ndaki puanların geçen yıla göre 50-60 puan artacağına dikkat çekerek tercih yapacak adaylara uyarılarda bulundu.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'nın (OKS) puanlarının geçen yıla göre ortalama 50-60 puan arasında artmasının beklendiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında OKS ile ilgili yer alan haberler üzerine açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

 

OKS tercih ve yerleştirme kılavuzunun, internet ortamında yayınlandığı anımsatılan açıklamada, kılavuzun içerik olarak 15 ana bölümden oluşturulduğu ifade edildi. Her bölümün, MEB'in OKS ile ilgili öğretim dairelerinin görüşleri ve talepleri doğrultusunda oluşturulduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Bilgi amaçlı bölümlerle birlikte öğrenciye, mezun olduğu okul yönetimine ve kazandığında kayıt yaptırabileceği okul yönetimine yönelik iş ve işlem basamakları sade ve anlaşılır bir şekilde belirtildi.

 

Kılavuzda oluşturulan ek bölümdeki tablolar, OKS ile ilgili öğretim daireleri tarafından kodları, isimleri, öğrenim süreleri ve kontenjanları düzenlenmiş, Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı tarafından da bu okullara 2004 öğretim yılında merkezi yerleştirme ve ön kayıtlarda oluşan taban puanlar ayrı ayrı tablolarda verilmiştir. Veli ve öğrenci için taban puanın bilinmesi, tavan puanın bilinmesinden çok daha önemlidir. Ayrıca, ön kayıtlar dahil en son puanın adaylara bildirilmesi hususunda yargı kararı bulunmaktadır.

 

Bu noktadan baktığımızda internet adresinde 2004 merkezi yerleştirme taban-tavan ile bunların 2005 OKS'ye göre dönüştürülmüş puanlarıyla 2004'te en son puan (ön kayıt dahil) yayınlanmaktadır. Burada verilen yüzdelik dilimler, okullardan alınan bu puanların çevrilmesini göstermektedir. İlk defa uygulamaya konulan bu sistemde amaç, velilerin ve öğrencilerin kafasını karıştırmak değil, onlara en sade bilgileri vermektir. Herkes tarafından kılavuzun okunması ve tabloların çok iyi incelenmesi gerekmektedir.

 

Bu yıl, puanların ortalama olarak 50-60 puan artması beklenmektedir.'' Açıklamada, puanların artmasının il ve ilçe tercihlerinin kalkmasının ve bu yıl taban puanı geçen öğrenci sayısının 703 bin 533 olup, aynı puan aralığında tahmin edilenden daha fazla öğrenci bulunmasından kaynaklandığı kaydedildi.

 

Ağırlıklı standart puanların OKS puanlarına dönüştürülmesinde en düşük ve en yüksek ağırlıklı standart puanların da kullanıldığı belirtilen açıklamada, ''2005 yılındaki en düşük ve en yüksek ağırlıklı standart puanları arasındaki farkın 2004 yılına göre daha yüksek olması neticesinde bu yıl, geçen yılın ilan edilen taban puanlarından 50-60 puan daha fazla olacağı tahmin edilmektedir'' denildi.

 

Süper liselerden altyapısı hazır olanların 2005-2006 öğretim yılından itibaren Anadolu liselerine dönüştürüldüğü ifade edilen açıklamada, bunların 2004 taban ve tavan puanlarının yayınlanmasının mümkün olmadığına işaret edilerek, ''Okulların en son aldığı diploma notu ise veliyi tamamen yanlış yönlendirir'' denildi. Açıklamada, yeni sistemle ilgili okul müdürleri ve velilere yönelik her türlü rehberliğin yapıldığı da kaydedildi.