Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teftiş Kurulu müfettişleri Türkiye genelindeki tüm endüstri meslek, kız meslek, ticaret ve turizm gibi meslek liselerinin yöneticilerine 'zimmete para geçirmekten' dolayı inceleme başlattı.

?u ana kadar Ankara ve Bursa'da çalışmalarını tamamlayan ve İstanbul'da devam eden incelemeye göre çok sayıda yöneticinin 5 milyardan 30 milyar liraya kadar zimmetine para geçirdiği iddia edildi. Müfettişler önümüzdeki günlerde incelemelerini Denizli ve Kayseri'de sürdürecek. İnceleme 2 bin 500 civarında okulu kapsıyor. Zimmet gerekçesi ise 'derslere girmeden ek ders ücreti almak'. Okul yöneticilerine fazladan ödendiği ileri sürülen paraları iade etmeleri için 1 hafta süre tanıyan müfettişler tarafından, paraların mal müdürlüklerine yatırılmaması durumunda ise geriye dönük soruşturma açılmasının yanında idari ceza ve paraların yasal faizlerinin de tahsil edileceği hatırlatıldı. Okul idarecileri ise şaşkın. Hafta sonları okulda sorumluluk üstlenen idarecilere 'Açıköğretim kurumları öğrencilerinin örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar ücret ödenir.' şeklindeki yönetmelik gereği ücret ödendiğini belirtiyor.

Bir öğretmenin şikayeti üzerine

Sorun meslek liselerindeki hafta sonları düzenlenen açık lise ve telafi derslerine girmediği halde bölüm şeflerine ücret ödendiği şikayeti ile ortaya çıktı. Meslek liselerinde hafta sonları açık lise öğrencilerine yüz yüze eğitim veriliyor. Ayrıca lise öğrencilerinin fark dersler alarak meslek lisesi diploması almalarına da imkan sağlanıyor. Diğer taraftan okul idaresi, bölüm şeflerini işletmelere uygulama için giden öğrencileri denetlemek için de görevlendiriyor. Ancak okuldaki sorumlulukları gereği bugüne kadar açık lise eğitimi, telafi eğitimleri ve işletme uygulamaları gereği derslere girmeyen okul müdürü, müdür yardımcısı ve bölüm şeflerine de haftada 10 saate kadar (1 saatlik ders ücreti 3 milyon lira) ek ders ücreti veriliyordu. Geçtiğimiz ay Bursa Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden biri, bölüm şeflerinin işletmelere gitmeden ek ders ücreti aldığına dair bakanlığa şikayette bulundu. MEB Personel Genel Müdürlüğü ise açık lise eğitimleri konusunda görüş sorulması üzerine, 'Açık lisede görevlendirilen yönetici bilfiil derse girmediği sürece ücret ödenemez.' hükmünü verdi. Bunun üzerine MEB Teftiş Kurulu, Türkiye geneli meslek liselerini incelemeye aldı.

Yöneticiler istifa kuyruğunda

Alınan ek ders ücretlerinin iadesinin istenmesi ve zimmet çıkarılması üzerine meslek lisesi müdür yardımcıları ve bölüm şeflerinin çoğu istifa dilekçesi yazdı. İşin sorumluluğunun kendilerinde olmasına rağmen alınan 10 saatlik ücretin çok görülmesine kızan yöneticiler, zimmet gibi yüz kızartıcı bir suç işlemiş gibi gösterilmelerine tepki gösterdi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir okul müdürü şöyle konuştu: 'Ücretler 16 Aralık 1998 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre ödeniyor. Yasal olarak hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen müfettişler personel genel müdürlüğünün bir genelgesine itibar ediyor. Bu işin sorumluluğu var. ?imdi arkadaşlar istifa ediyor. Hafta sonlarında 500 açık lise öğrencisini kime vereceğim? Hiç kimse bu mesuliyeti üstlenmeyecek. Hiç kimse kanuni tatil hakkını feda edip okula gelmek istemeyecek.'