Her yıl bakanlığımızın bütçesi bir önceki yıla göre arttırılıyor ve bu diğer bakanlıkların bütçesine göre de yükseltiliyor. Bu yıl bütçemizde yüzde 14.5 ile hem bakanlıklar arasında en fazla kaynağı alan bakanlığımız oldu, hem de artış oranı en yüksek bakanlık olarak biz ortaya çıktık" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından gerçekleştirilen Ulusal Eğitime Fiziksel Katkı Projesi (EFİKAP) kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile İMKB arasında yapılan "EFİKAP-7 Protokolü"nün imza törenine katıldı.

GÖÇ ALAN İLLERİMİZİN DIŞINDA DERSLİK İHTİYACIMIZ NEREDEYSE KALMADI

Burada konuşan Dinçer, protokolle Van depreminde hasar gören İMKB okullarının onarımı başta olmak üzere Türkiye genelinde ihtiyaç duyulan yeni okul binaları yapımına 140 milyon TL'lik kaynak geleceğini kaydetti. Türkiye'nin, artık eğitimin fiziki altyapısına ilişkin eksikliklerini bir an önce tamamlayarak, kalitenin arttırılmasına ve imkan eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara odaklanmak zorunda olduğunu söyleyen Dinçer, "Yaklaşık 10 yıldır bir seferberlik ruhuyla sürdürülen eğitim yatırımlarına değerli hayırseverlerin değerli katkıları oldu. 2003 yılından bu yana eğitim ve öğretime kazandırdığımız 169 binden fazla dersliğin 32 binini hayırsever kişi ve kurumlarımız gerçekleştirdi. Bugün büyük göç alan illerimizin dışında derslik ihtiyacımız neredeyse kalmadı denebilir. Hedefimizde büyük göç alan illerimizin derslik ihtiyacını ortadan kaldırmak ve okullar ile bölgeler arası eşitsizliği gidermek olacak. Gerçekten ülkemizde 71 ilde neredeyse artık derslik ihtiyacı kalmadı desek mümkün. Bakanlık olarak derslik başına en fazla 30 öğrenci olmak üzere ve tekli eğitime geçeceğimiz bir hedefi bu illerde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Ancak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerimizde maalesef oldukça kötü şartlara sahibiz demek de mümkün" diye konuştu.

FIRSAT EŞİTLİĞİ TEMELİNDE NİTELİKLİ EĞİTİM ALMAK TEMEL HAKLARDAN BİRİDİR

Doğu ile batı arasında farklılığın olmadığını ifade eden Dinçer, "Şimdi tam tersi bir durum oldu. Büyük şehirler ile diğerleri arasında ciddi bir eşitsizlik ortaya çıktı. Fırsat eşitliği temelinde nitelikli bir eğitim almak bu ülkenin bütün çocuklarının, bütün gençlerinin en temel haklarından biridir. Bu hakların hayata geçirilmesinin koşulların oluşturmak sadece devlete değil, toplumun her kesimine önemli sorumluluklar yüklemektedir" dedi. Dinçer, 1997 yılında EFİKAP ile atılan ilk adımın sonuçları bakımından değerli ve anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıktığını belirterek, "Aradan geçen 14 yılda yapılan yeni protokollerle her geçen gün yatağını genişleten ve hiç kurumadan akan bu nehir, taşıdığı kaynakla ülkemizin dört bir yanında yeni okullar, yeni pansiyonlar, fakülte ve sosyal tesisler kurdu. Bugün Türkiye'nin her yerinde İMKB'nin adını taşıyan okullar bulunuyor" diye konuştu.

BU YIL BÜTÇEDE BAKANLIKLAR ARASINDA EN FAZLA KAYNAĞI MEB ALDI

Dinçer, bütçeden eğitime ayrılan payın ve eğitim hizmetlerine devlet tarafından tahsis edilen kaynakların katlanarak artmasına rağmen toplumun eğitime ilişkin taleplerinde de ciddi artışların olduğunu anlatarak, "Her yıl bakanlığımızın bütçesi bir önceki yıla göre arttırılıyor ve bu diğer bakanlıkların bütçesine göre de yükseltiliyor. Bu yıl bütçemizde yüzde 14,5 ile hem bakanlıklar arasında en fazla kaynağı alan bakanlığımız oldu, hem de artış oranı en yüksek bakanlık olarak biz ortaya çıktık. Bütün bunlara rağmen okullaşma oranının sürekli yükseliyor olması, kız çocuklarımızın okullaşma oranlarıyla ilgili sorunlarımızda olumlu gelişmelerin ortaya çıkması derslik ihtiyacımızı giderek arttırıyor. Daha önceki yıllarda okullaşma oranlarının düşük olması nedeniyle bazen derslik ihtiyacının olmadığı pek çok yerde bile okullaşma oranlarımız arttıkça bu ihtiyacın da arttığını gördük" dedi.

ORTAÖĞRETİMDE OKULLAŞMA ORANINI 3-4 YILDA YÜZDE 90'A ÇIKACAĞIZ

İlköğretimde artık okullaşma sorununu çözmüş göründüklerini söyleyen Dinçer, "Yüzde 99'a varan bir okullaşma oranı ile bütün çocuklarımıza ulaşma fırsatını yakaladık. Ortaöğretimde ise bugün yüzde 69'u aşmış görünüyoruz. 3-4 yıllık süre içinde yüzde 90'a çıkacağız. Aslında Türkiye'de pek çok ilde bu oran gerçekleşmiş görünüyor ama genelde ve özellikle göç alan illere baktığımızda ortalamanın düştüğünü söylemek mümkün. Bu talepleri, hem fırsat eşitliğini sağlayarak, hem de eğitimde kaliteyi yükselterek sağlamak üzere çıktığımız çıktığımız yolda çok uzak gibi gözüken hedeflere bugün çok daha yakınız. Eğitimden kaynaklanan sorunların çözümüne de her geçen gün biraz daha yaklaşmış bulunuyoruz. Türkiye'nin 21. yüzyıldaki başarısını eğitim alanındaki başarısı belirleyecektir" diye konuştu.

2 YILDA 50 ŞİRKET İMKB'YE KAZANDIRILDI

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da İMKB'nin günde yaklaşık 11 milyar dolar işlem hacmine sahip olduğunu aktararak, İMKB'nin dünya sıralamasında ön sıralarda yer aldığına belirtti. Son iki yılda uzun bir aradan sonra çok iyi bir performans göstererek, halka arzlar konusunda bir farkındalık yarattıklarını anlatan Erkan, "Son 10 yılda çok fazla halka arz olmuyordu. 1992-2000 yılları arasında ortalama 24 şirket gelirken borsaya, 2001-2009 yılları arasında bu sayı 6'ya düşmüş, ancak 2009 yılında başlattığımız bu seferberlik çerçevesinde iki yılda toplam 50 şirketi İMKB'ye kazandırmış olduk" dedi.

MEB'E 140 MİLYON TL'LİK KAYNAK

EFİKAP çerçevesinde birçok okulun yapıldığını kaydeden Erkan, "74 ilde, 243 ilçede 400 okul yaptırılıyor. Bunun 366'sı eğitime başladı 34 okulun inşaatı devam ediyor. Okulumuzun olmadığı bir il ya da ilçe Türkiye çapında yok gibi gözüküyor" diye konuştu. Erkan, EFİKAP-7 çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na toplam 140 milyon TL'lik bir kaynak bağışladıklarını dile getirdi.

Dinçer ve Erkan konuşmaların ardından protokolü imzaladı.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber