Konya'da bir öğretmen, öğrencilerine matematiği sevdirmek için şarkılar besteledi; Toplama, çıkarma, kesirler, metri gibi matematik kavramlarıyla müziği birleştirdi

 

Konya'da bir öğretmen, öğrencilerine matematiği sevdirmek için bestelediği şarkıları VCD formatında 'Tik Tik Tik ?arkılarla Matematik' ismiyle öğrencilerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

    

Konya'nın merkez Karatay İlçesi'ne bağlı İsmil Beldesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapan Harun Karaca, çocukların matematiğe önyargıyla yaklaştığı için genel olarak bu dersi sevmediğini söyledi.

    

Matematiği daha kolay öğretebilmek ve çocukların matematik dersinde eğlenebilmelerini sağlamak için 1.5 yıldır '?arkılarla Matematik' projesi üzerinde çalıştığını belirten Karaca, "İlköğretim 1, 2 ve 3'üncü sınıf müfredatında yer alan matematik kavramlarını anlatan şarkı sözleri yazdım. Kafiyeli ve eğlenceli müziklerle renklendireceğim şarkılar sayesinde çocuklara eğlendirerek matematik kavramlarını öğretebileceğimi düşündüm" dedi.

    

Daha önce 'Masallarla Matematik' ve '?iirlerle Matematik' isimli iki kitap yazdığını ifade eden Karaca, bu kitaplardaki masal ve şiirler gibi şarkıların da çocukların dilinden düşmeyeceğine emin olduğunu dile getirdi. 20 parçadan oluşacak VCD'de yer alacak şarkıların seçme ve kayıt işlemlerinin bittiğini anlatan Karaca, şunları kaydetti: "Çarpma, bölme, toplama, çıkarma, sıfır, bütün, kulaç, metre gibi her bir kavram için ayrı ayrı şarkı yazmak ve bu kavramları sözlerle anlatmak oldukça zor oldu. Daha sonra bu şarkılar için eğlenceli ritmik besteler yaptım. Orgla bu şarkıları çalarak teybe kaydettim. Daha sonra bu şarkılar bir stüdyoda çocukların hoşlanacağı enstrümanlar kullanılarak yeniden düzenlendi. Biri kız iki çocuğun da katılımıyla şarkılar seslendirildi. Önümüzdeki günlerde şarkılarımızı animasyon ve görsel öğelerle birleştirildikten sonra VCD formatında piyasaya çıkaracağız."

    

Çocukların 12 yaşına kadar sadece somut şeyleri öğrenebildiğini vurgulayan Karaca, "Diğer derslerle ilgili piyasada çok sayıda şarkı kaseti olmasına rağmen hiç matematik şarkısı bulunmuyor. Çocukların kendilerini matematik dersinde değil, oyun bahçesinde hissetmesini istiyorum" diye konuştu. Karaca, VCD'nin 15 güne kadar 'Tik Tik Tik ?arkılarla Matematik' ismiyle piyasaya çıkacağını kaydetti.

    

Karaca'nın, bazı şarkılarının sözleri şöyle:

     

      Toplama

      Yan yana ve alt alta

      Çeşit çeşit toplama

      işareti artıdır

      Top top toplama

      Hop hop hoplama

     

      Kulaç:

      Aç aç aç kollarını aç

      Doğal ölçüdür işte kulaç

     

      Bütün:

      Eksik yok denilince

      Ben aklına gelirim

      Parçalanmamış asla

      Ayrılmamış bilirim

     

      Yarım değil tamım

      'Bütün' diğer adım

     

      Sıfır:

      Kendi başıma kalsam

      Yoktur benim değerim

      Matematik dersinde

      çok önemlidir yerim

     

      Bilsene nedir sıfır

      Dönüyor gözün fır fır

      Boş deyince anlaşılır

      Hemen akılda kalır