Milli Eğitim Bakanlığı, suiistimale açık olan mazeret tayini kapsamındaki "eş durumu" tayinlerinde anlaşmalı nikahın önüne geçebilmek için, bir dizi tedbirler alacak.

Başbakanlığa gönderilen "Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme" yönetmeliğinde, eş durumu tayinlerinde bundan sonra yer değişikliği isteminde bulunacak öğretmenlerin, evleneceği kişilerin çalıştıkları ilde en az 3 aylık çalışma şartı aranacak ve bunu belgelendirmeleri istenecek. Yönetmelik SSK ve Bağ-Kur çalışanlarını da kapsıyor. Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, öğretmenlerin "sağlık, eğitim, eş durumu ve boşanma" özürleri kapsamında en büyük suiistimalin, boşanma ve evlilik özür gruplarında olduğunu tespit etti. Öğretmenin istediğiyle tayinini yaptırabilmesi için çalışan bir eşle anlaşmalı evlilik yaparak tayini yaptırması ve ardından boşanması gibi suiistimallerin ortaya çıkması Bakanlığı yönetmelik değişikliğine itti. Yönetmeliğin Başbakanlıkta kabul görmesi halinde, uygulama 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulamaya geçecek.

Son yıllarda öğretmenlerin tüm özlük bilgilerini bilgisayar ortamına aktarıp, hizmet puanı ve çalışma süresi gibi kıstaslarla birlikte "Kart sahibi yakınımdır" şeklinde torpil mekanizmasını ortadan kaldıran MEB, tüm öğretmenlerin tayin hareketlerini takip ediyor. Mazeret grubundan tayini yapılıp, mazeret sebebi ortadan kalkan öğretmen artık bulunduğu ilde görev yapamayacak. Örneğin, sağlık özrü grubundan anne ve babasına bakmak için tayini yapılan öğretmenin baktığı anne ve babasının belli bir süre sonra ölmesi halinde öğretmen, mazeret grubundan çıkartılarak önceki görev yaptığı ile geri gönderilecek.

Bakanlık yetkililerini önlem almaya iten yaşanmış örneklerden bazıları dudak uçurtan tipten. Zonguldak'ta görev yapan bir öğretmen, memleketi Antalya iline gitmek için anlaşmalı evlilik yaparak MEB'e başvuruyor. Eş durumundan tayin isteyen öğretmen, tayininin yapılmasının ardından boşanma davası açarak, ayrılıyor. Özel sektörde çalışan bir öğretmen eşi, çalıştığı işyerinin bir başka şubesine tayin isteyip, anlaşmalı yaptığı nikahı, öğretmenin mazeret tayinini gerçekleştirip boşanma davası açarak daha önce çalıştığı ile ve eski işyerine geri dönüyor. Yaşanmış bir başka örnekte ise bir öğretmenin yaptığı anlaşmalı evlilik ihbar üzerine anlaşılarak tayini iptal edilmiş. Ayrı ayrı illerde olan ve boşanmış eşleri inceleyen bürokratlar, öğretmenin mazeret tayini istekli yazısına karşılık olarak şu cevabı veriyor:

"Öğretmen Atama Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında boşanma özrü aynı ilde bulunan eşler için geçerlidir. Sizlerin ayrı ayrı illerde olmanız nedeniyle tayin isteğiniz boşanma özrü grubuna girmemektedir."

Öte yandan MEB, aynı yönetmelik değişikliği kapsamında, çalışan öğretmen eşlerinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve özel sektörde en az çalışma iş gününü 240 iş gününden 480 iş gününe çıkartıyor.