Lise Giriş Sınavı'yla öğrenci alan okullarda, birinci kayıt dönemi sonunda oluşan resmi bilgilere göre, Türkiye'nin gözde okulları sayılan liselerde çok sayıda kontenjan açığı var.

Milli Eğitim Bakanlığı Sınavlar Dairesi Başkanlığı'nda toplanan kayıt bilgilerine göre, sadece İstanbul'un değil, tüm Türkiye'nin gözde okulları arasında yer alan İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray, Kadıköy Anadolu Lisesi gibi liselerde bile kontenjanlar kapatılamazken, bazı okullar toplam kontenjanlarının yarısını bile dolduramadı.

Çocukarını okutabilmek için yüzbinlerce velinin her yıl dershane sektörüne milyarlar döktüğü gözde liselerin kontenjanları boş kaldı.

Lise Giriş Sınavı'yla öğrenci alan okullarda, birinci kayıt dönemi sonunda oluşan resmi bilgilere göre, Türkiye'nin en gözde okulları sayılan liselerde bile çok sayıda kontenjan açık.

100 kontenjanı bulunan Glatasaray Lisesi'ne, 89 öğrenci kayıt yaptırdı. Halen 11 kontenjanın açık olduğu Galatasaray'da taban puan, 482, 601.

İstanbul Lisesi'nde 180 kontenjanın 46'sı hala boş. Bu okula en son 477 puanlı öğrenci kayıt yaptırdı.

Kadıköy Anadolu Lisesi'nde kontenjanların yarıya yakını boş kaldı. 300 öğrenci kapasiteli okula birinci kayıt döneminde 136 öğrenci kayıt yaptırdı. bu okulun son olarak 457 puanla kayıt yapıldı.

Lise Giriş Sınavı'nın en parlak öğrencileri arasından 96'şar kişi alan fen liseleri de, birinci kayıt döneminde tüm kontenjanlarını kapatamadı.

Örneğin; Ankara Fen Lisesi'nde 8, İzmir Fen Lisesi'nde 20, İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nde ise 16 kontenjan açık kaldı. Birinci kayıt dönemini Ankara Fen Lisesi 484, İzmir Fen Lisesi 482, Atatürk Fen Lisesi ise 481 puanla kapattı.

Açıkların en önemli nedeni, uygulanan yerleştirme sistemi. Bazı öğrenciler aynı zamanda bir özel okulda da kayıtlı. Bazıları ise kazandığı okula kayıt yaptırmak yerine, bir üst tercihine girmeyi bekliyor. Boş kontenjanlar için ikinci tercih ve kayıt dönemi 27 Eylül'de başlayacak.

Uzmanlar, taban puan ve kontenjan sayısı dikkate alınarak yapılacak akılcı bir tercihle öğrencilerin iyi bir okula girebileceğini hatırlatıyor.