Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS) sonucunda Anadolu, fen, imam hatip ve Anadolu meslek liselerini kazanan öğrenciler, ÖSS'deki 'puan mağduriyeti' nedeniyle kayıt yaptırmayınca çok sayıda kontenjan boş kaldı.

14 bin 550 kontenjanı bulunan Anadolu imam hatip liselerine sadece 5 bin 350 öğrenci kayıt yaptırdı. Tercih yetersizliği sebebiyle Anadolu İHL'lerin ilk yerleştirmelerde 2 bin 151 kontenjanı boş kalırken, 7 bin 50 öğrenci de yerleştirildiği halde kaydını yaptırmadı. Böylece ilk yerleştirmeler sonucunda Anadolu imam hatip liselerinde 9 bin 200 kontenjan (yüzde 63) boş kaldı. Aynı durum diğer meslek liselerinde de değişmedi. Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu meslek liselerinde 20 bin kontenjanın 10 bini, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu meslek liselerinde ise 24 bin kontenjanın 10 bin 500'ü boş kaldı. Meslek liselerine öğrencilerin kayıt yaptırmamasına ÖSS'de karşılaştıkları 'puan mağduriyeti' sebep olurken, öğrencilerin ikinci yerleştirmede 'daha iyi bir okul için şanslarını denemek istemesi' de tercihlerinde etkili oldu.

En gözde liseler olan fen ve sosyal bilimler liselerinde 5 bin 712 kontenjanın tamamına yerleştirme yapılırken, bu öğrencilerden bin 364'ü (yüzde 23) kayıt yaptırmadı. Kayıt yaptırmayan öğrencilerin daha çok özel okullardan gelen teklifleri değerlendirdiği belirtilirken, fen ve sosyal bilimler liselerinin ikinci yerleştirmede kontenjanlarının dolmasına kesin gözüyle bakılıyor. İlk yerleştirmelerde 119 bin olan kontenjanın tamamı dolan Anadolu liselerine ise 13 bin 500 öğrenci kayıt yaptırmadı. Fen ve Anadolu liseleri gibi gözde okullar arasında yer alan 13 bin kontenjanlı Anadolu öğretmen liselerinde ise bin 725 boş kontenjan oluştu. Fen, Anadolu ve öğretmen liselerinin kontenjanlarının boş kalmasının sebeplerini; 'bu yıl OKS puan sisteminin değişmesi, okulların yeni puan sistemine uyarlanan taban puanlarında geçen yıl ön kayıtla oluşan puanların kullanılması, yeni açılan özellikle Anadolu liselerinin ilk defa taban puanlarının ortaya çıkması ile öğrencilerin ikinci yerleştirmede daha iyi bir okul şansını denemek istemesi' oluşturdu.

İkinci yerleştirme tercihleri başladı

Öte yandan OKS'de 26 Ağustos'ta başlayan 2. yerleştirme için başvurular 2 Eylül'e kadar devam edecek. İlk yerleştirme sonucunda açık kalan kontenjanlara, tercih ettiği okullardan herhangi birini kazanamayan öğrenciler ile kesin kayıt hakkı kazandığı halde kaydını yaptırmamış olanlar başvurabilecek. Adaylar önceki tercihlerine bağlı kalmaksızın yeniden 8 okul tercih edebilecek. 2. yerleştirme sonuçları 7 Eylül'de ilan edilecek.