ÖSS birincileri Gökhan Hacıahmetoğlu'nun akarsuların akış yönü ile ilgili; Serkan Sakar'ın da iç ticaretle ilgili soruları bilemediği ortaya çıktı.

ÖSS şampiyonlarını terleten coğrafya soruları

ÖSS'de sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarında birinciliği paylaşan Mersin Fen Lisesi mezunu Serkan Sakar ve Ümraniye Anadolu Lisesi mezunu İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu, sadece birer soruyu yanlış yaptı. Geri kalan 179 sorunun tamamını da doğru yapan öğrencilerin her ikisinin de yanlış yaptıkları alan coğrafya. İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu'nun yanlış işaretlediği soru bir yer şekli sorusu. Çizimi verilen akarsu hakkında hangi yargının doğru olduğu istenen soruda doğru yanıt E şıkkı iken Hacıahmetoğlu soruya yanlış yanıt vermiş. Ancak Hacıahmetoğlu işaretlediği şıkkı tam olarak hatırlamıyor. Yanlış yanıtlanan şekilli soru şöyle: "Aşağıdaki şekil, geniş bir vadi tabanı içinde menderesler çizen bir akarsuyu göstermektedir. ?ekildeki bilgilere dayanarak, bu akarsuyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?"

A.      Kuzeyden güneye doğru akmaktadır.

B.      Kapalı havza içinde bulunmaktadır.

C.      Kaynağını dağlık bir bölgeden almaktadır.

D.      Hızla aktığı kesimlerde aşınma fazladır.

E.       Zamanla yatak değiştirmiştir.

 

SAKAR'IN BİLEMEDİ?İ SORU

Serkan Sakar ise iç ticaret artışıyla ilgili soruda hata yapmış. Doğrusu D iken Sakar'ın C yanıtını verdiği soru şöyle: "Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'nin iç ticaret etkinliklerinin sürekli artmasının nedenleri arasında gösterilemez?"

A.      İletişim teknolojisindeki gelişmeler sayesinde e ürünlerin daha geniş kitlelere tanıtılabilmesi.

B.      Endüstri kuruluşlarının sayısının artması.

C.      Endüstri ürünlerinin çeşidinin artması.

D.      Bölgelerin enerji üretimleri arasındaki farkın büyümesi.

E.       Farklı iklim özelliklerinden yararlanarak tarımsal ürünlerin çeşitlendirilmesi.