AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığında 3 öğretim görevlisi ve 29 kişilik işçilerden oluşan ekip, Altıntepe'deki kazı çalışmalarına başladı.

Doğal bir tepe üzerine kurulu, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip olan Altıntepe'deki 2010 yılı çalışmalarını Erzincan Valisi Abdulkadir Demir de yerinde inceledi.

Kazı alanını gezerek, Prof. Dr. Karaosmanoğlu'ndan bilgi alan Vali Demir, Erzincan'da kazıların sayısını arttırmak istediklerini belirtti. Demir, "Burası çok önemli bir merkez. Erzincan'da resmi kazı olarak bir çalışmamız var. Altıntepe'de ki kazı çalışmalarının yanı sıra Saztepe ve Kemah Kalesi ile ilgili kazı izni almak için müracaatlarımızı yaptık. Buraların hemen turizme katkısını sağlamak için çalışmalarımızı hızlandıracağız." dedi.

Kazılarda şimdiye kadar sur duvarları, tapınak, Apadana (Kabul salonu) açık hava tapınağı, oda mezarları gelişkin kanalizasyon sistemleri gibi 2 bin 750 yıllık eserler ortaya çıkarken, kazılarda ayrıca Bizans dönemine ait kilise ile yer zemini hayvan figürleri ile kaplı mozaikler bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, bu seneki kazıların iki bölgede sürdürüldüğünü belirterek, "İç kalede ile kilisede kazılar sürdürülüyor. İç kalede yaptığımız çalışmalar Urartu dönemine ait ve Urartu sonrasına ait çalışmalar olmak üzere iki dönemi kapsamakta. Geçen sene apadama çalışmasında önemli bulgulara rastlamıştık. Çünkü apadama yapısı Urartu dönemine ait Anadolu'daki tek yapı. Bu sene ki çalışmalara geldiğimizde geçen sene büyük bir depremle yıkıldığını tahmin ettiğimiz Urartu Kalesi'nde bir taş yapı ile karşılaştık. Çok kaliteli taş işçiliği ile yapılmış duvarları görmüştük. Onun hangi amaçla yapıldığını ortaya koymaya çalışıyoruz." dedi.

Vali Abdulkadir Demir ise Erzincan'daki tek resmi kazı çalışmasının Altıntepe'de yapıldığını hatırlatarak, "Buradaki çalışmalar 7 yıldır devam ediyor. Altıntepe Erzincan için son derece önemli. Erzincan deprem bölgesi ve özellikle 1939 depremiyle Erzincan'ın sahip olduğu pek çok tarihi eser yerle bir olmuş. Dolayısıyla Altıntepe'nin yaşaması ve gelen yerli yabancı turistlere sunulabilmesi anlamında son derece önemli tek eser onun için burayı çok önemsiyoruz. Bu güzellikleri insanımızla paylaşmak istiyoruz. Şuan da hem broşür hem de afiş çalışmaları tamamlandı. Onu bize teslim ettikleri tarihten itibaren buranın çok şık bir broşürünü hazırlayıp insanlarımıza vereceğiz ve tüm Türkiye'ye de dağıtacağız." diye konuştu.

URARTU DÖNEMİNİ ANLATAN KİTAPTA ALTINTEPE'YE 5 SAYFA AYRILDI

Yapı Kredi Bankası'nın sponsorluğunda Urartu dönemine ait hazırlanan bir kitapta 5 sayfalık bir bölümün Altıntepe'ye ayrıldığını aktaran Vali Demir, şöyle devam etti:"Buradaki kilisenin müze yapılması konusunda çalışmalarımız sürüyor. Projelendirilmesi tamamlandı ve kurula gitti. Bir iki rötuş yapıldıktan, restorasyon bittikten sonra müze haline getireceğiz. Yılın on iki ayı artık burası görevlisi olan ziyaret edilen yerlerden bir tanesi olacak. Öncelikle etrafı kapatılacak ve dış etkenlerden korunmuş olacak. İkincisi de burada bir asma köprü yapılacak. Bu mozaikleri yukarıdan göreceğiz. Burada ayrıca diğer sosyal ihtiyaçları karşılayacak yapıları da tamamlayarak bu yıl sonunda tamamlamayı hedefliyoruz."

Taşçı Hamamı'nın müze yapmayı düşündükleri başka bir yer olduğunun altını çizen Vali Demir, "Bununla ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarını yaptı. Şuanda oradaki restorasyon çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Burayı da bu yıl sonuna ya da önümüzdeki yıl ortasında tamamlayarak Erzincan turizmine kazandırmış olacağız. Bunun dışında iki hamamımız daha var. Bu iki hamamında kamulaştırma çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Önemli bir kazı çalışmasının da Kemah Kalesi kazı çalışması olduğunu söyleyen Vali Abdulkadir Demir, "Burayla ilgili de Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından onay verildi. Kazı çalışması yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Bu prosedürlerde tamamlanınca ikinci bir kazı olarak da Kemah Kalesi kazısı başlayacak." şeklinde konuştu.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber