Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), ulusal alanda düzenlenen '4. Ulusal Limnoloji Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı. 2 yılda bir yapılan ve daha önce İstanbul, 19 Mayıs ve Ege üniversitelerinin ev sahipliği yaptığı sempozyum bu yıl AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlendi.

Sempozyum, "Farklı disiplinlerdeki görüşleri bir araya getirerek, iç sular alanındaki bilimsel gelişmeyi sağlamayı" amaçlıyor. Açılış konuşmalarını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun bu önemli sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Limnoloji alanına uzun yıllar emek vererek iz bırakmaları nedeniyle Prof. Dr. Dinçer Gülen ve Prof. Dr. Nurettin Meriç'e plaket sunuldu. Prof. Dr. Yalçın Şahin ve Prof. Dr. Fethi Akşıray adına plaketleri kabul eden temsilcileri de sempozyuma emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Prof. Dr. Dinçer Gülen'in Türkiye'deki Limnolojik Çalışmaların Tarihçesi'ni anlattığı açılış sunumuyla başlayan ve 47 sunum, 29 poster oturumdan oluşan sempozyumun son gününde düzenlenen panelde panelistler, sulak alanlarda karşılaşılan çevre sorunlarını ele aldı. AİBÜ'nün yanı sıra TÜBİTAK, Limnoloji Derneği, Biyolojik Araştırmalar ve Doğal Hayatı Koruma Topluluğu (BADOK), Mudurnulular Derneği ve Danone Akmina tarafından desteklenen sempozyum, panelin ardından düzenlenen kapanış oturumuyla sona erdi.

Poster sunumlarında ödül alan yüksek lisans ve doktora öğrencilerin ödüllerinin verildiği kapanış oturumunda yapılan oylama sonucunda 2012 yılında gerçekleştirilecek olan 5. Limnoloji Sempozyumu'nun Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenmesi kararlaştırıldı.

30 üniversite ve 10 kamu kurumundan 147 kişinin katılımıyla gerçekleşen sempozyumu değerlendiren Kongre Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, sucul alanlara ilişkin çalışmalarda uzman kişilere başvurulması, sucul alan yaratmak için gölet yapılan yerlerin çok özenli seçilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Külköylüoğlu, "Sulak alanların doğal yapılarının korunması, suya bağımlı biyoçeşitliliğe dair envanter çalışmaları yapılması ve biyoçeşitliliğin korunma statülerinin yükseltilmesi gerekiyor. Atık suların arıtılmasına ilişkin yasal çalışma ve kontroller düzenli yapılmalı. Tüm bunların yapılması için içsularda yapılan çalışmalara verilen desteğin artırılması, gerek üniversiteler gerekse diğer özel ve kamu kuruluşlarının ortak çalışmalar yapması zorunlu. 2. Olağan Genel Kurulu Toplantısı'nı gerçekleştiren Limnoloji Derneği'miz, limnoloji alanında her seviyedeki kişi ve kurumların bilgilendirilmesi ve eğitimine yönelik çalışmalara bugüne kadar olduğu gibi katkı sunmaya devam edecektir." diye konuştu.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber