BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyada 771 milyon okuma-yazma bilmeyen insanın bulunduğunu açıkladı. En düşük oran güney ve batı Asya'da oldu

 

Raporda, aşırı yoksullukla okur-yazar olmama arasındaki doğrudan ilişkiye dikkat çekilerek, Etiyopya, Bangladeş, Gana, Nepal veya Mozambik gibi nüfusun dörtte üçünün günde iki doların altına yaşamaya çalıştığı ülkelerdeki, okur-yazar olma oranının yüzde 63'ün altında olduğuna işaret edildi.

    

Güney ve Batı Asya'nın yüzde 58,6 ile dünyanın en düşük okur-yazar oranına sahip olduğu belirtilen raporda, bunu yüzde 59,7 ile Sahara altı Afrika ve yüzde 62,7 ile Arap ülkelerinin izlediği kaydedildi.

    

Okuma-yazma bilmeyen nüfusun yüzde 64'ünün kadınlardan oluştuğu vurgulanan raporda, bunun birçok toplumda cinsiyetler arasındaki eşitsizliğin giderek arttığını yansıttığı ifade edildi. Raporda, ayrıca, 15 yıldan bu yana kadınların okur-yazar olmama oranının değişmediğine dikkat çekildi.

    

UNESCO raporunda buna karşın, gençler arasında okur-yazar oranında olumlu gelişme olduğu da belirtilerek, gelişmekte olan ülkelerde 15-25 yaş grubunda okur-yazar oranının 1970 ve 2004 arasında yüzde 66'dan yüzde 88'e yükseldiği kaydedildi.