Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2000 nüfus sayımına göre 06 ve üstü yaş grubuna mensup 7 milyon 589 bin 657 kişinin okuma-yazma bilmediğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2000 nüfus sayımına göre 06 ve üstü yaş grubuna mensup 7 milyon 589 bin 657 kişinin okuma-yazma bilmediğini, bu rakamın toplam nüfusa oranının yüzde 12.68 olduğunu açıkladı.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesini cevaplandıran Bakan Çelik, 2000 nüfus sayımına göre, 06 ve üstü yaş grubuna mensup 7 milyon 589 bin 657 kişinin okuma-yazma bilmediğini, bu rakamın toplam nüfusa oranının yüzde 12.68 olduğunu açıklayarak, AB ülkelerinde okur-yazarlık oranının yüzde 98'in üzerinde olduğunu ifade etti.

Muhtarlıkça ve mülki amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen ebeveynler için cezai müeyyideler uygulandığını hatırlatan Bakan Çelik, "Burada önemli olan cezanın türü değil, suç işleme eğiliminin ortadan kaldırılmasına çalışmaktır. Bu da ancak velilerin eğitilerek bilinçlendirilmesiyle mümkün olabilecektir" dedi.

Bu amaçla bakanlık olarak kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılarak çeşitli kampanyalar düzenlendiğini kaydeden Bakan Çelik, "Velilere birey olarak öncelikle içinde yaşadığımız toplumun gerçeklerini öğrenmeleri gerektiği, dünyanın değişen şartlarına bütün insanlığın ayak uydurması, bunun da ancak eğitimle gerçekleşebileceği, eğitimin her birey için Anayasal bir hak olduğu, bu haktan kimsenin mahrum edilemeyeceği konularında bilgilendirilmekte ve bilinçlendirilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Çelik, yazılı cevabında, Bakanlığın özellikle son yıllarda sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla işbirliğine önem vermekte olduğunu ve bu politikasının devam ettiğini, çeşitli kuruluşlarca 4 bin civarında gönüllünün Bakanlıkça eğitildiğini, bu insanların da 50 bin kişiyi okur-yazar yaptıklarını söyledi.

Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Gönüllü kuruluşların aktif katılımı sağlanmış, sorunu çözümünde el ele verilmiştir. Bakanlığımızın başta okuma-yazma olmak üzere yapmakta olduğu eğitim faaliyetlerini desteklemekte, kapsamını genişletmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla Sayın Cumhur başkan'ımız adına eşleri Sayın Semra Sezer'in önderlik ettiği Ulusal Eğitime Destek kampanyası başlatılmıştır. Kampanya kapsamında 8 Eylül 2001-8 Mayıs 2005 tarihleri arasında okuma-yazma kurslarına 959 bin 201 kişi eğitim görmüştür. Ülkemizde okumaz-yazmazlıkla mücadeleye, okuma-yazma bilmeyen tek vatandaşımız kalmayıncaya kadar devam edilecektir."