Intel CEO'su Otellini, Türkiye'de 2011 yılına kadar yarım milyon öğretmene bilgisayar eğitimi vereceklerini açıkladı. Otellini Türkiye'de bilgisayar ve internet fiyatlarını pahalı buldu.

Otellini'ye göre, Türkiye'de bilgisayar ve internet erişim fiyatlarının yüksekliği bilişimin önünde en büyük engel.

Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel'in CEO'su Paul Otellini, gelişmekte olan ülkelerde eğitim projelerine destek vermeyi hedefleyen ?World Ahead' projesinin Türkiye ayağını başlatmak için İstanbul'daydı. Otellini, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 2011 yılına kadar 500 bin öğretmene bilgisayar eğitimi vereceklerini açıkladı. Otellini, ayrıca ilköğretim öğrencileri için tasarlanan ucuz fakat tam fonksiyonel dizüstü bilgisayarlar tasarladıklarını söyledi. Intel CEO'su toplantıda bu dizüstülerin bir örneğini gösterdi ve 2007 başından itibaren yerel üreticilerle üretime başlanacağını ifade etti.

Otellini, Intel'in tüm dünyada eğitim projeleri için gelecek beş yılda 1 milyar dolar harcayacağını, 10 milyon öğretmene bilgisayar eğitimi vereceğini belirtti. Intel CEO'su Türkiye'de şimdiye dek 60 bin öğretmenin eğitimden geçirildiğini dünya çapında ise 35 ülkede 3 milyon öğretmene ulaşıldığını dile getirdi.

Ö?RENCİLERİN YÜZDE 90'INA ADSL ERİ?İMİ

Intel ile birlikte yürütülen projeyi anlatan Milli Eğitim Bakanı Dr. Hüseyin Çelik konuşmasına şöyle başladı: ?Kanımca 20'inci yüzyılın en büyük buluşu internettir, bugün küreselleşme dediğimiz olgu, internet sayesinde gelişti. Eskiden sınıf denince akla karatahta, sıra ve tebeşir gelirdi. ?imdi ise bunların arasına bilgisayar da katıldı. İnterneti gençlere yaygınlaştırmanın gerekliliğine inanıyoruz.?

Milli Eğitim Bakanı, şimdiye dek Türkiye'nin çeşitli sivil toplum örgütlerinden gelen bağışlarla birlikte toplam 406 bin yeni bilgisayarın 2006-2007 eğitim sezonunda okullara kurulmuş olacağını belirtti. Çelik, Türk Telekom özelleşmeden önce imzalanan bir protokolle okullara ADSL erişimi sağlanması için başlayan çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bakan, fiziksel zorluklar nedeniyle ADSL bağlantısı ulaştırılmayan ucra noktalar için ise, Intel'in geniş erişimli kablosuz WiMax teknolojisini entegre etmeyi düşündüklerini dile getirdi.

BİLİ?İMDE GELİ?ME İÇİN UCUZ BİLGİSAYAR ?ART

Otellini Türkiye'nin son 5 yılda ciddi bir bilişim atılımı gerçekleştirdiğini, ancak dijital uçurumun devam ettiğini söyledi. Otellini, Türkiye'deki dijital uçurumun en önemli nedeni olarak ise, bilgisayar ve internet erişiminin yüksek maliyetini gösterdi. Otellini, Türkiye'yi küresel ekonomide bilişim potansiyeli olan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ile birlikte değerlendirdiklerini, ancak Türkiye'nin bu ülkelere göre ciddi maliyet sorunu olduğunu belirtti. Türkiye'de internet ve PC yaygınlığının artmasında karşın hala yüzde 10 civarında kaldığını belirten Otellini, bunu aşmanın tek yolunun bilgisayarı pazar fiyatının altında satılması olduğunun altını çizdi. Otelli üreticiler, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek kampanyalar düzenlemeleri gerektiğini, Intel'in bunlara yerel bazda destek verdiğini ifade etti.

Intel bilgisayar yaygınlığının artırılması için iki ayrı projeye destek oluyor. Bunlardan biri KOSGEB ile birlikte yürütülüyor ve KOBI'lere iki yıl sıfır faizle krediler veriliyor.

?OKULLARA INTEL'DEN UCUZ DİZÜSTÜ'

Microsoft ve Türk Telekom ile birlikte yürütülen ?İlk Bilgisayarım' adlı bir diğer projede ise, düşük fiyatlı ve ADSL bağlantı hazır bilgisayarlar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullara dağıtılacak. Milli Eğitim Bakanı Çelik, ?eduwise' adlı bu dizüstü bilgisayarları okullara dağıtmayı düşündüklerini söyledi. Bilgisayarın maliyeti 400 dolar, ancak Bakan bu maliyetin farklı yöntemlerle karşılanabileceğini ve ilk bilgisayarın sınıfa girmesinin 2008'den sonra olacağını belirtti.

Vestel ile ortaklıklarına da değinen Otellini, Temmuz ayında çıkacak Intel Core 2 Duo işlemcinin dünyayla aynı gün Vestel marka dizüstü bilgisayarlarla da Türkiye'de satışa çıkacağını ifade etti.

SAAT HIZI YERİNE ÇOKLU ÇEKİRDEK

Otellini, saat hızını artırmak yerine son yıllarda çekirdek mimarisinde tasarım değişikliklerine yöneldiklerini şu sözlerle dile getirdi: ?Saat hızını artırınca ısı artıyor, bu durumda daha büyük fanlar kullanmak gerekiyor, o zaman da bilgisayar daha gürültülü oluyor. Bunun yerine çok çekirdekli mimariye geçtik, artık çipin güç ölçütü saat hızı değil, watt başına performans olarak değerlendirilecek.?