Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, 4 yıllık lise uygulamasının 2005-2006 eğitim öğretim yılında başlayacağını bildirdi.

Selçuk, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi'nde ''İlk ve Orta Öğretimde Yeniden Yapılanma'' konulu konferans verdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin muasır medeniyete ulaşma hedefine işaret eden Selçuk, bu hedefi gerçekleştirmede eğitimin öneminin yadsınamayacağını vurguladı.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünyada her 10 yılda bir eğitim reformu hareketinin görüldüğüne dikkati çeken Selçuk, Türkiye'de de ''eğitimin sürekli değiştiğinin'' söylendiğini, ancak Cumhuriyet kurulduğundan bu yana eğitimin ana sisteminde bir değişiklik yapılmadığını ifade etti.

Eğitim sisteminde özellikle zihniyet değişiminin zaruri olduğunu dile getiren Selçuk, Türkiye'deki yıllardır süregelen eğitim sisteminin çocukların zihni yaratıcılığını öldürdüğünü söyledi.

Selçuk, pilot okullarda uygulanmasına başlanan ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye genelinde uygulanacak müfredat değişikliğine işaret ederek, böylece ezberci eğitimden kurtulacağını kaydetti.

Ziya Selçuk, yeni sistemle tarih derslerinin farklı bir bakış açısıyla verileceğini anlatarak, öğrencilerin tarihi ve Cumhuriyet bilincini içselleştirmelerine yönelik bir metot uygulanacağını belirtti.

Milli eğitimin kaynak yetersizliğine de değinen Selçuk, kaynakların öncelikle okul öncesi eğitime aktarılması gerektiğini bildirdi.

Selçuk, bakanlığın 3 hafta sonra e-portal deneme yayınına geçeceğini, böylece yeni müfredatla ilgili gelişmelerin internetten duyurulacağını, ayrıca öğretmenlere nasıl ders anlatılacağı yönünde video kasetler gönderildiğini ifade etti.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk, liselere yönelik çalışmalar hakkında da bilgi vererek, ''4 yıllık lise uygulaması, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında başlıyor. Anadolu liselerinin hazırlık sınıfının kaldırıldığına ilişkin resmi karar, önümüzdeki hafta sonuna kadar çıkacak. Yabancı dille eğitim veren okullar, isterlerse hazırlık artı 4 yıllık bir sistem de uygulayabilir'' dedi