Sivas'ta İngilizce öğretmenliği yapan A.Y., İzmir'de bir banka memuruyla evlendi. Eş durumu özründen tayin isteyen A.Y., 2 yıl sonra eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu. Mahkemede 'Tayin için evlenmiştik.' deyince hakim 'hileli evlilik' gerekçesiyle tayini iptal etti ve öğretmen hakkında dava açtı.

Sivas'tan İzmir'e tayin yaptırmak için evlendiği iddia edilen İngilizce öğretmeninin tayini mahkeme kararıyla iptal edildi. Hakkında 'yalan beyan'dan kamu davası açılan öğretmen, 'hileli evlilik' yapmadığını, sadece 'eşiyle anlaşamadığı için boşandığını' söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği'ni bitiren A.Y., 1999 yılında öğretmenliğe atandı. 5 yıl Sivas'ta değişik okullarda İngilizce öğretmenliği yapan A.Y., İzmir Gaziemir'de bir banka memuru ile evlendi. Evlendikten sonra eş durumu özründen İzmir'e nakil isteyen öğretmenin tayini, ilgili yönetmelik gereği yapıldı. İzmir'de iki yıla yakın çalıştıktan sonra karı-koca birlikte mahkemeye başvurarak boşanmak istedi. İzmir 4. Asliye Mahkemesi'nde ise kendilerini sürpriz bir karar bekliyordu. 'Neden boşanmak istediğini' soran hakime öğretmenin, 'Aslında İzmir'e tayin yaptırmak için bu evliliği yapmıştık.' cevabını vermesi üzerine hakim; şahısların boşanması, İzmir'e yapılan tayinin iptali ve şahıslar hakkında yalan beyandan suç duyurusunda bulunulması yönünde hüküm verdi. Öğretmen hakkında müfettişlerin yaptığı soruşturmadan da tayinin iptali kararı çıkarken, ilin talebi ve mahkeme kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeni İzmir'den alarak tekrar Sivas'a gönderdi. Bakanlık ayrıca Personel Genel Müdürü Remzi Kaya imzasıyla cumhuriyet savcılığına başvurarak, 'hileli evlilik yaptığı ve yalan beyanda bulunduğu' gerekçesiyle öğretmen hakkında kamu davası açılmasını istedi. Konuyu inceleyen savcılık ise takipsizlik kararı verdi. İngilizce öğretmeni A.Y. ise hakimin verdiği karara itiraz ederek kararın iptali ve tayininin tekrar İzmir'e yapılması için yeni bir dava açtı. Dava İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde devam ederken, öğretmen A.Y., 'sorunun tamamen hakimin yanlış anlamasından kaynaklandığını, tayin için evlilik yapmadığını' savunuyor. İngilizce öğretmeni, "Hakim neden düğün yapmadınız diye sordu? Ben de Sivas'ta görev yaptığımı, tayinimden sonra düğün yapmayı planladığımızı anlatmaya çalışıyordum. Hakim beni yanlış anladı ve konuşmama izin vermedi. Beni susturduğu için açıklama yapma fırsatı bulamadım." savunmasını yapıyor. Öğretmenin eski eşi M.G.K. da öğretmen A.Y. ile 'yuva kurmak amacıyla nikah yaptırdığını, nikahın tayinle ilgisinin olmadığını' savunuyor. 'Eşinin Sivas'tan İzmir'e gelmesinin ardından kendisinin askere gittiğini, askerdeyken evliliğin yürümeyeceğine karar verdiğini' anlatan M.G.K., evlilikten beklentilerinin gerçekleşmediği için boşanmaya karar verdiklerini kaydediyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sağlık, öğrenim ve eş durumu özürlerinin öğretmenler için tayin sebebi olduğunu hatırlattı. Çelik, hileli evlilik yapanların tespiti halinde tayinlerinin iptal edildiğini kaydetti. MEB'de her yıl yapılan 20 bin tayinden 15 bini eş durumundan yapılıyor.