Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmen atamalarıyla açık kapanmayınca sözleşmeli öğretmen sayısını artırmaya karar verdi. İhtiyaç duyulan branşlara 30 bin sözleşmeli öğretmen alınacak. MEB, Maliye'den onay bekliyor

Ağustos'ta 10 bin öğretmenin atamasını yapacak olan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını kapamak için 'sözleşmeli öğretmen' sayısını artıracak. Bugüne kadar sadece İngilizce, Bilgisayar gibi acil ihtiyaç duyulan branşlarda çalıştırılan sözleşmeli öğretmenler artık bütün branşlara yayılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 30 bin sözleşmeli öğretmen için Maliye Bakanlığı'ndan onay bekliyor. Kamuda açılan yeni memur kadrolarının çoğunluğunun öğretmenlere tahsis edilmesine rağmen, Türkiye genelindeki öğretmen açığı bir türlü kapanmıyor. Aldığı kadro ile ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısı arasında büyük fark olan Milli Eğitim Bakanlığı, son yıllarda kadrosuz usta öğreticiler ile sözleşmeli öğretmenlere ağırlık verdi. Usta öğreticiler ve sözleşmeli öğretmenler, Okul Öncesi Öğretmenliği, İngilizce ve Bilgisayar branşlarında bulunan büyük açığı kapamak amacıyla sisteme dahil edildi. Eğitim sendikalarının tepkisini çeken bu uygulama şimdi bütün öğretmenlik branşlarına yaygınlaştırılıyor.

Öncelikli branşlar

Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim bölgesine göre yaptığı norm kadro hesaplamaları, Türkiye genelinde 60 bin öğretmene ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Hesaplama okul sayısı baz alınarak yapıldığında ise öğretmen açığı 100 bin barajını geçiyor. Maliye Bakanlığı'nda onay bekleyen 30 bin sözleşmeli öğretmenin branşlara göre dağılımında ilk sırayı acil ihtiyaç duyulan alanlar çekiyor. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre sözleşmeli öğretmenlikte İngilizce, Bilgisayar, Okul Öncesi, Rehberlik, İlköğretim Matematik, Türkçe, Muhasebe, Görme, İşitme ve Zihinsel Engelliler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarına öncelik verilecek.

10 ay üzerinden sözleşme

Sözleşmeli öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine tabii olarak 'geçici personel' statüsünde çalışacaklar. Kanunda geçici personel statüsü, "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı'nın ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir" diye tanımlanıyor. Yeni öğretim yılında göreve başlayacak olan sözleşmeli öğretmenler haftada 20 saat derse girerek 619 YTL aylık alacak. Öğretmenlerle, Eylül-Haziran dönemini kapsayan 10 ay için sözleşme yapılacak. İl Milli Eğitim müdürlükleri, öğretmenlerin performansından memnun kalmaz ise sözleşmelerini yenilemeyecek. Sözleşmeli öğretmenlerin seçiminde KPSS puanı esas alınacak.