Her iktidar döneminde bir kez daha sil baştan ele alınan ve değiştirilen eğitim sistemi yine vatandaşın cebinden çıkan paraların heba olmasına yol açtı. Değişen sistem bu kez, 3 trilyon lira (3 milyon YTL) değerindeki 4 milyon adet lise 1'inci sınıf kitabının çöpe gitmesine neden oldu.

Yeni eğitim - öğretim yılı bir dizi değişiklikle beraber birçok soruyu beraberinde getirerek 12 Eylül'de başlıyor. En önemli değişiklik ise elbette lise eğitimin dört yıla çıkarılması. Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl olduğu gibi, bu yıl da mevcut müfredata ilişkin lise kitaplarının önceden basılmasına karar verdi.

Dört yıllık lise eğitimine sıcak bakmayan Talim Terbiye Kurulu, Yayımlar Dairesi işbirliğiyle Lise 1, 2, 3 kitapları 2005 Ocak ayında basılmasını sağlayarak hazır hale getirdi. Bakanlığın bastırdığı yaklaşık 17 milyon lise kitabının 4 milyonu lise birinci sınıflarından oluştu. Her birinin maliyeti 650 Yeni Kuruş ile 1,3 YTL arasında olan kitapların bedeli 3 ila 3,5 milyon YTL'yi buldu.

Yenisi yetişmeyebilir

Ancak eğitim yılı sonunda alınan 'liselerin dört yıla çıkarılması' kararıyla müfredat değişti. Sadece bu yıl liseye yeni başlayacak öğrencileri kapsayan yeni müfredatla birlikte Lİse 1'inci sınıf kitapları da değişti. Böylece geçen ocak ayında basılan yaklaşık 4 milyon lise birinci sınıf kitabı Bakanlığın elinde kaldı.

Yeni basılacak kitapların yeni eğitim öğretim yılına yetişip yetişmeyeceği öğrenci ve velileri şimdiden endişelendirmeye başladı.

12 Eylül'de 12 yenilik

Yaklaşık 14 milyon ilk ve ortaöğrenim öğrencisi ile velilerini 12 Eylül'de başlayacak yeni eğitim öğretim yılında bir dizi değişiklik bekliyor. Seçmeli derslerden, eğitim süresine sınav sisteminden okulların fizik yapısına değin geniş bir alana yayılan değişikliklere bakalım öğrenci ve veliler kolay uyum sağlayabilecek mi?

—Geçtiğimiz yıl pilot uygulaması yapılan yeni müfredat artık uygulamaya giriyor. İlkokul 1, 2, 3, 4, 5, ve 6'ncı sınıflar yepyeni ders kitapları ve içerikleri ile karşılaşacaklar.

—Bu yıl liseye başlayanlar dört yıl okuyacak.

—Genel liselerde 4 yıl boyunca haftada 30, Anadolu liselerinde 34, fen liselerinde 35, meslek liselerinde, teknik liselerde 45, Anadolu meslek liselerinde 40, Anadolu teknik liselerinde 45 ve imam-hatiplerde 38 saat ders verilecek.

—Süper liseler Anadolu Lisesi oldu, hazırlık sınıfları kaldırıldı. Yabancı dil dört yıla yayıldı.

—Öğrenciler Rusça, Çince ve Japonca da öğrenebilecek.

—Sosyal aktivitelere de ağırlık verildi. İlköğretimden itibaren satrançtan güreşe farklı alanlarda seçmeli dersler konuldu.

—Hem ilköğretim hem de ortaöğretimde müfredata uyumlu 100 roman okutulacak.

— 'Gelenekten geleceğe' projesi ile inşa edilen okullarda öğrenciler farklı bir mimari ile karşılaşacak.

—Kademeli olarak tüm okullarda bilgisayar laboratuvarları yer alacak. 120 bin okula bilgisayar alınması için ihale açıldı.

—Daha çok çocuğun okul öncesi eğitimden yararlanması için velilerden aidat alınmaması ve ana sınıflarının tamamında ikili eğitime geçilmesi planlanıyor.

—Tüm öğretmenlere yeni müfredat doğrultusunda kılavuz kitaplar dağıtılacak. Öğretmenler bu yıldan itibaren, aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak dört ayrı kademede görev alacak.

—Yaklaşık 10 bin öğretmen göreve başlayacak.