İlköğretim öğrencilerine ücretsiz kitap dağıtımı uygulaması gelecek eğitim-öğretim döneminde de sürecek. Bu çerçevede 10 milyon ilköğretim öğrencisine 110 milyon adet ders kitabı ücretsiz verilecek. Geçen sene öğrencilere dağıtılan 84 milyon kitap için 154 trilyon lira harcanırken, bu sene 110 milyon kitap için 250 trilyonun üzerinde harcama yapılması bekleniyor.

Özellikle müfredatı değişen kitapların pahalıya mâl olması ve bu kitaplarla birlikte öğretmen kılavuz kitabı ve öğrenci çalışma kitabının da verilecek olması sebebiyle ücretsiz kitabın masrafı artacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın iki yıldır devam ettirdiği ücretsiz ders kitabı uygulamasının bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek. Ücretsiz kitapların yeni öğretim yılına yetişmesi için çeşitli tedbirler alan bakanlık, yayınevlerinden satın alacağı kitaplar için iki ayrı ihale yapma kararı aldı. Bu ihalelerin ilki 17 Haziran'da, ikincisi ise 14 Temmuz'dan sonra gerçekleştirilecek. Bu ihalede ise ilköğretimin ilk 5 sınıfı için müfredatı değişen matematik, Türkçe, hayat bilgisi, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji derslerinin kitapları satın alınacak. Bu kitapların yetişmesi için ise yayınevlerine 30 günlük bir süre verilmesi planlanıyor.

Öte yandan bakanlık, ücretsiz verilecek kitapların yarısının arkasına 'Eğitime % 100 Destek Kampanyası' ve 'Okul Yap Adını Yaşat' logosunu; diğer yarısının arkasına da 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasının logosunu koyacak. Böylece kamuoyunun desteklediği iki kampanya bütün evlere girmiş olacak. Bakanlık yetkilileri ayrıca, kitapların bütün ilköğretim öğrencilerine ücretsiz verileceğini, ekonomik durumu iyi olanlardan kitap parasının isteneceğine dair söylentilerin ise kesinlikle doğru olmadığını vurguladı.