Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez sözleşmeli branş öğretmeni çalıştıracak. Bugüne kadar sadece sınıf ve İngilizce öğretmenliğinde sözleşmeli personel istihdam eden bakanlık, ihtiyacını genel bütçeden ayrılan kadrolarla karşılayamayınca yeni bir formül arayışına girdi.

MEB, bundan böyle gerek gördüğü branşlarda sözleşmeli öğretmen çalıştırabilmek için Maliye Bakanlığı'ndan kadro isteyecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10 bin civarında almayı planladığı sözleşmeli öğretmenler 10 ay çalışacak ve ücretleri kadrolu öğretmenlere göre daha düşük olacak. İl milli eğitim müdürlükleri, sözleşmeli çalıştırdıkları öğretmenlerin performanslarını beğenmezlerse sözleşmelerini yenilemeyecek. Sözleşmeli öğretmenlere 600 milyon lira ücret verilirken normal öğretmenlere 700 milyon lira civarında maaş veriliyor.

Geçen sene 18 bin, bu sene ise şubat atamalarıyla birlikte toplam 20 bin öğretmen ataması yapıldı. Yaklaşık aynı sayıda öğretmen emekliye ayrılınca öğretmen açığı olduğu gibi kaldı. Ayrıca öğretmen ihtiyacı her yıl artan nüfus ve yeni okul-larla birlikte yükseliyor.

'Yılbaşına neredeyse emekli olan öğretmen kadar atama yapıyoruz.' diyen bakanlık, bazı illerde branş öğretmeni ihtiyacını sözleşmeli branş öğretmenleriyle karşılamayı planlıyor. Maliye Bakanlığı'ndan yaklaşık 10 binden fazla sözleşmeli branş öğretmeni kadrosu isteyecek olan bakanlık, gelecek rakamı en çok ihtiyacı olan illere dağıtmayı, hangi branştan öğretmen istihdam edileceğini ise illere bırakmayı düşünüyor. Genel anlamda İngilizce, rehber, Türkçe, bilgisayar gibi alanlarda branş öğretmeni ihtiyacı bulunurken, illere göre bu ihtiyaç branşlara göre değişiklik gösterebiliyor. Sözleşmeli branş öğretmenlerinin ise yine Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararında belirtilen normal öğretmen şartlarını taşıyanlar içinden başvuruya göre seçilmesi planlanıyor.

Bakanlık 2004 yılında 5 bin vekil sınıf öğretmeni, 5 bin sözleşmeli İngilizce öğretmeni, 4 bin de bilgisayar öğreticisi olmak üzere 14 bin sözleşmeli personel istihdam etti. Her yıl Maliye Bakanlığı'ndan sözleşmeli personel kadrosunu yeniden isteme zorunluluğu olduğu için Milli Eğitim'in mayıs ayı içinde isteyeceği kadroyu Maliye'ye bildirmesi gerekiyor. Halen branş öğretmeni ihtiyacı olan okullar ücretini il özel idarelerinden karşılayarak 'ücretli öğretmen' çalıştırabiliyor. 300 milyon lira civarında maaş alan bu öğretmenler ise ücreti az buldukları için verimli olamıyor. Sözleşmeli istihdam edilecek öğretmenlere ise 600 milyon lira civarında ücret verilmesi hedefleniyor. Bakanlık Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, her ilin kendine göre branş öğretmeni ihtiyacı olduğunu, Maliye Bakanlığı'ndan alacakları sözleşmeli branş öğretmeni kadrosu ile illerin bu ihtiyaçlarını karşılamayı planladıklarını söyledi. Kaya, öğretmenliği sözleşmeli yapmak gibi bir amaçlarının olmadığını; ancak öğrencilerin eğitimi için de ihtiyacı bir şekilde karşılamak gerektiğini kaydetti.

Maaşları kadrolu öğretmenlerden az

Her yıl kamuya 40 bine yakın memur alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın almayı planladığı sözleşmeli öğretmenler 10 ay çalışabilecek ve ücretleri kadrolu öğretmenlere göre daha düşük olacak. İl Milli Eğitim müdürlükleri sözleşmeli olarak çalıştırdıkları öğretmenlerin performanslarını beğenmezlerse sözleşmelerini yenilemeyecek. Sözleşmeli öğretmenlere 600 milyon lira maaş verilirken normal öğretmenlere 700 milyon lira civarında veriliyor. Sağlık Bakanlığı da son dönemde Maliye Bakanlığı'ndan kadro alamadığı için yaklaşık 5 bin kadar sözleşmeli eleman almaya karar vermişti. Diyanet İşleri Başkanlığı da uzun süredir vekil imam yolunu seçiyor.