Haziran ayı deyince birçoğumuzun aklına sıcak hava ve tatil gelir. Fakat bu ayın öğrenciler için farklı bir anlamı var.

Haziran, ilköğretim öğrencileri için OKS, lise son öğrencileri ile lise mezunları için ise ÖSS demektir. Bu yorucu maratonun içinde strese girmek normal. Fakat sınav stresine hayatın diğer olumsuzlukları eklenince, sıkıntılar dayanılmaz hale gelir ve depresyona dönüşebilir.

Depresyon kimilerine göre irade güçsüzlüğü, üzüntünün abartılması, kimilerine göreyse bir akıl-ruh hastalığıdır. Oysaki depresyon bunlardan hiçbiri değil. Bize sıkıntı verici bir ya da birkaç olayın tetiklenmesiyle veya genetik yapımız dolayısıyla ?seratonin' ve ?noradrenalin' adlı hormonlar düzensiz salgılanmaya başlar. İşte bu durumun adı ?depresyon'dur. Normal sıkıntı ve üzüntü halinde birkaç saat ya da birkaç gün sonra sıkıntı ve üzüntünüz hafifler ya da geçer. Sevdiğiniz şeyleri yapmak iyi gelir. Fakat depresyondaysanız gittiğiniz her yere onu da götürürsünüz. Hayattan zevk alamaz, aşırı iştah ya da iştahsızlık, uyku veya uykusuzluk yaşarsınız. İşe yaramazlık ve suçluluk hissi duyursınız, sebepli sebepsiz ağlamalarınız olur. Bir de hiç olmadığınız kadar unutkan olursunuz, öyle ki neyi unuttuğunuzu bile unutabilirsiniz. Tüm bunları en az 15 gün yaşarsınız.

Depresyonun birden çok çeşidi vardır. Melankolik depresyonda aşırı yorgunluk, yaşamdan zevk alamama gibi belirtiler ön plandayken, mevsimsel depresyonda özellikle sonbaharda yoğun hüzün ve ağlama hissi ön plandadır. Tipik depresyonda aşırı uykusuzluk, iştahsızlık baş gösterirken, atipik depresyonda aşırı uyku ve iştah söz konusudur. Depresyon sadece duygusal anlamda değil, fiziksel anlamda da kendini gösterir. Örneğin; baş, mide ve kas ağrıları, sindirim ve dolaşım sistemi bozuklukları yaşayabilirsiniz. Bu durum, ihmal edilir ve tedaviye başvurulmazsa özel hayatınızı olduğu kadar mesleki kariyerinizi de olumsuz etkileyebilir. Yukarıdaki belirtileri en az 15 günden beri yoğun olarak yaşıyorsanız, bir uzmandan destek almanız faydalı olur. Çünkü depresyon, tedavi edilmezse yaklaşık 9 ay peşinizi bırakmaz. Bunun yanında şu noktaları dikkate almanızı öneririm:

Depresyonu kişisel eksiklik ve iradesizlik olarak algılamayın, herkesin hayatında en az bir kez depresyon geçirdiğini unutmayın.

Siz ya da çevrenizdekiler, uykusuzluk ve aşırı ağlamalarınızı sinir bozukluğu diye nitelendirip size sakinleştiriciler ya da uyku ilaçları önerebilir. Uzman kontrolünde olmaksızın bu tür ilaçları asla kullanmayın.

Bu dönemde hayatınıza dair önemli karar almayın.

Karamsar şarkı ve filmlerden uzak durun.

Sizi üzecek ortamlarda bulunmayın.