Anne baba için çocuk eğitiminde önemli olan çocuğun sorunlarını çözmek ve ihtiyaçlarını karşılamak değildir; çocuğa, sorunlarını çözebilme cesaretini ve ihtiyaçlarını karşılama becerisini kazandırmaktır. Son yıllarda çocuk eğitiminde popüler iki kavram bulunmaktadır. Bunların birincisi özgüven gelişimi, diğeri ise karakter eğitimidir.

Özgüveni yüksek çocuk yetiştirmek denilince "her şeyi başarabileceğine" dair inancı olan ve bir nevi "gözü kara" çocuklar yetiştirmek akla geliyor. Karakter eğitimi ise özgüven gelişimine göre çocuk eğitiminde daha sonraları kullanılmaya başlanan bir kavram.

Karakter + Özgüven

Karakterden yoksun bir özgüven gelişimi çocuğu aşırı bencil yapar. Çocuk, "her şeyi başarabileceğine" dair bir inanç geliştirir. Böylece çocuk, her şeyi tek başına yapabileceğini, başkalarına ihtiyacı olmadığını, paylaşımın ve iş bölümünün gereksiz olduğunu düşünmeye başlar. Bu düşüncelerle büyüyen çocuk, toplumsal yaşamda kendine özgü bir dünya kurar. İş, kariyer, statü vb. değerler bakımından başarılı bir birey olsa bile paylaşma, dostluk kurma, iyilik yapma, birlikte çalıştığı veya bir arada olduğu kişilerle ortak hareket etme, insani ilişkiler kurma yönünden ise son derece zayıf bir kişilik olacaktır.

Özgüvenden yoksun karakter eğitimi ise çocuğu pısırık, kendine güvenmeyen, öz kaynaklarının farkında olmayan ve her şeyi kabullenen bir kişiye dönüştürür. Bu durumda çocuk, hayatı kendi akışına bırakarak zorluklara karşı göğüs geremez, engelleri aşma cesaretini kendinde bulamaz. Çalıştığı takdirde başarılı olacağını düşünemez. Bunun yerine var olanlarla yetinen, potansiyelinin farkında olmayan ve kendini geliştirmeyi düşünmeyen bir kişilik geliştirir.

Sorun çözebilme cesareti

Anne baba için çocuk eğitiminde önemli olan çocuğun sorunlarını çözmek ve ihtiyaçlarını karşılamak değildir; çocuğa sorunlarını çözebilme cesaretini ve ihtiyaçlarını karşılama becerisini kazandırmaktır. Bunun için çocuğun özgüven gelişimi sağlanırken çocuğa bir taraftan da ahlâk ve karakter eğitimi de verilmelidir.

Hayat boyu eğitim

Eğitim denilince genelde çocuklara okulda anlatılanlar akla gelir. Oysaki kişilerin hayat boyu eğitim almaları gerekir. Bu da küçük yaşlardan itibaren başlar. Çocuklar, okul çağı gelinceye kadar geçen süreyi aileleriyle birlikte geçiriyor. Ve bu süreçte çocukların birçoğu ailelerinden aldıkları terbiyeye bağlı olarak bazı kişilik özelliklerini içselleştirip davranış haline dönüştürüyor. Bu davranışları zamanla onların tutumlarını belirliyor. Çocukların ailelerinden kazandıkları tutumları bir anda değiştirmek kolay olmuyor.

Yapacaklarına izin verin

Son yıllarda çeşitli eğitim kurumları "Özgüven" ve "Karakter Eğitimi" kavramını kullanarak çocuklara eğitim verdiklerini belirtmektedir. Ancak okul, çocuğa tek başına bu değerleri kazandıramaz. Çocuk, bu değerleri kazanmaya küçük yaşlardan itibaren ebeveyninin çabalarıyla başlamalıdır. Okulda verilen karakter ve özgüven gelişimi ebeveynlerce desteklenmedikçe bir anlam ifade etmeyecektir. Örneğin, öğretmenin çocuğun yapabileceklerini yapmasına izin vererek özgüven gelişimine katkıda bulanabilir.

Kötü model olmayın

Ancak aile evde çocuğun kendi eşyalarını bile toplamasına izin vermiyorsa, ödevlerini çocuk değil de ebeveyni yapıyorsa bu eğitimin bir yararı olmayacaktır. Yine karakter eğitiminde çocuğun yalan söylemesini engellemek ve yalan söylemenin doğru bir davranış olmadığını öğretirken, ebeveyn çocuğunun yanında yalan söylüyorsa okulun verdiği karakter eğitiminin bir anlamı olmayacaktır.

Okul + Aile

Bu nedenle özgüven gelişimi ve karakter eğitimi çocuk eğitiminde bir bütünlük ifade eder. Bunlar sadece uzmanlar tarafından okullarda verilecek eğitimle kazanılacak değerler değildir. Küçük yaşlardan itibaren ailenin çocuğuna davranışlarıyla kazandıracağı değerlerdir. Bu nedenle anne baba özgüveni yüksek, ahlaklı ve karakterli çocuk yetiştirmek istiyorsa öncelikle bu değerlerin kazanılmasına yönelik davranışlarda bulunması gerekir.

İletişim; Adem Durmuş'un imzasını taşıyan Nesil Yayınları'ndan (0 212 551 32 25) çıkan "Çocukta Öz Güven Gelişimi ve Karakter Eğitimi", anne - babalara bu konuda yardımcı olmak ve özgüveni yüksek, ahlâklı ve karakterli nesiller yetiştirmek isteyen ailelere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış değerli bir eser.